latinica  ћирилица
30/11/2021 |  11:26 ⇒ 12:09 | Autor: SRNA

Đokić: Posjeta Dodika Rusiji od velikog značaja

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je u Beogradu da je energetika važno i strateško razvojno područje na kojem će Srpska intenzivno raditi u narednom periodu, posebno u oblasti gasa, te naglasio da je u tom kontekstu od velikog značaja posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Rusiji.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

- Vjerujem da će i ova posjeta značiti nastavak dobre saradnje, da će to biti usmjereno na gasifikaciju Republika Srpske u narednom periodu, počevši od naredne godine, gdje očekujemo da će Gasprom biti jedan od naših strateških partnera u realizaciji ovog projekta - rekao je Đokić, koji učestvuje na sastanku Ministarskog savjeta Energetske zajednice.

Đokić je naglasio da je u Republici Srpskoj u prethodnom periodu urađeno jako mnogo na realizovanju trećeg energetskog paketa.

- Ima i nekih otvorenih pitanja koja su u procesu za buduće vrijeme, to je usaglašavanje u vezi sa Zakonom o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasu na nivou BiH. Mislim da u budućnosti treba učiniti napore da se i taj zakon usaglasi - rekao je Đokić.

On je naveo da sve to zavisi od ukupnih političkih odnosa i prilika u BiH.

- Što se tiče Republike Srpske i Vlade, mi ćemo i dalje nastojati da budemo odgovoran partner u sprovođenju ukupne energetske politike. Mislim da smo to pokazali u prethodnim godinama. Nastavićemo tako - istakao je Đokić.

Na pitanje kako teku pregovori Enegroivesta i Gas-Resa o cijeni gasa i ko pregovara, Đokić je odgovorio da ministarstvo na čijem je čelu nije uključeno u taj dio, već da to rade kompanije. On je rekao Gas-Res ima odgovornog direktora i upravu za koje vjeruje da će naći najbolje rješenje.

- Ono što znam je da je potrebno da učine napor i jedni i drugi da dođemo do što povoljnijeg ugovora, mislim na cijenu. Republika Srpska u ovom trenutku možda ima povoljniju poziciju u pregovorima i treba je iskoristiti za opšti zajednički interes u BiH kako za potrošače gasa u Srpskoj, tako i za Federaciju BiH, koja troši mnogo više gasa. Mislim da treba svi zajedno da učinimo napore da gas ljudima bude dostupan i po što povoljnijoj cijeni - istakao je Đokić.