latinica  ћирилица
30/11/2021 |  12:14 | Autor: SRNA

Vučić: Izgradnja metroa u Beogradu zamajac za cijelu Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će izgradnja beogradskog metroa mnogo značiti glavnom gradu, ali i cijeloj zemlji, jer će biti dodatni ekonomski zamajac, koji će, kako kaže, obezbijediti veće plate i penzije.
Vučić na izgradilištu metroa (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Vučić na izgradilištu metroa (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Posjetivši gradilište beogradskog metroa u Makiškom polju, Vučić je rekao da je izgradnju metroa omogućio brz i snažan ekonomski razvoj Srbije i da su radovi počeli zahvaljujući projektantima iz francuske kompanije "Ežis" i izvođačima iz kineske kompanije "Pauer Čajna".

On je naglasio da će se po završetku izgradnje prve dvije linije mnogo brže stizati metroom sa jednog kraja Beograda na drugi, nego automobilom.

Zajedno sa Vučićem gradilište u Makiškom polju obišli su ambasador Kine u Srbiji Čen Bo, ministar finansija Siniša Mali, ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Čen je ocijenila de je izgradnja metroa odraz brzog ekonomskog razvoja Srbije.

- Uvjerena sam da će uz naše zajedničke napore beogradski metro sigurno biti kvalitetno izgrađen i dati doprinos razvoju Beograda i Srbije - rekla je ambasador Kine.

Na Makiškom polju 22. novembra počeli su radovi na nasipanju i pripremi terena na prostoru gdje će biti izgrađen depo budućeg metroa, čime je ozvaničen početak izgradnje.

Depo metroa je namijenjen za smještaj i održavanje cjelokupne vozne flote linije jedan Beogradskog metroa, a radovi se izvode na površini od 72 hektara.

Planom generalne regulacije šinskih sistema, koji je usvojila sjednica Skupštine grada Beograda, predviđeno je da prva linija metroa povezuje Železnik i Mirijevo, a druga Mirijevo i Zemun.

Obje linije biće duge po 21 kilometar, a planirano je da radovi na prvoj budu završeni do 2028. godine, dok bi druga trebalo da bude u funkciji 2030. godine.