latinica  ћирилица
30/11/2021 |  12:36 ⇒ 15:40 | Autor: SRNA

Pašalić-Nađi: Veliki potencijali za proširenje saradnje u oblasti poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađi saglasni su da postoji prostora za unapređenje i proširenje saradnje dvije zemlje u oblasti agrara.
Budimpešta, Pašalić i Nađi - Foto: SRNA
Budimpešta, Pašalić i NađiFoto: SRNA

Pašalić je izrazio zadovoljstvo jer je na sastanku u Budimpešti sa Nađijem dogovorio da kroz deset dana dođe u posjetu u Banjaluku, kada će razgovarati o konkretnim stvarima za realizaciju.

- Postoji šansa za proširenjem saradnje, kada je riječ o investiranju firmi iz Mađarske u Republiku Srpsku u oblasti poljoprivrede. Mađari su zainteresovani za jagodičasto voće, kao što je malina i borovnica. To su proizvodi koji ima nedostaju, a mi možemo da im ponudimo - rekao je Srni Pašalić, koji prisustvuje Međunarodnoj konferenciji i Sajmu "Planet Budapest 2021".

On je naveo da je na sastanku razgovarano i o eventualnom plasmanu voća u Mađarsku, te o saradnji kada je riječ o naučno-stručnom istraživanju u oblasti poljoprivrede i razmjeni znanja.

Pašalić je napomenuo da do sada Republika Srpska nije imala veliku spoljno-trgovinsku razmjenu sa Mađarskom.

- Iz Republike Srpske smo u tu zemlju uglavnom izvozili skrob, šećer, proizvode od paradajza, a iz nje uvozili pšenicu. Vidimo da postoji prostor za proširenje i investiranje, te sam ministru predstavio olakšice koje imaju investitori koji odluče da ulažu u Srpsku, kao što je pozitivna poreska politika, relativno nizak porez na dohodak, te najjeftiniju struju u regionu, kao i poljoprivredno zemljište koje nije opterećeno pesticidima i na kojem se može organizovati snažnija organska proizvodnja - rekao je Pašalić.

On je napomenuo da je "Planet Budapest 2021" najveća srednjoevropska manifestacija, koja je ove godine okupila delegacije iz više od 100 država.

- Centralne teme konferencije su održiva poljoprivreda, vodoprivreda, energetika, transport, upravljanje otpadom, klimatske promjene, kao i druge teme koje se tiču održivog razvoja, sa ciljem da ponude inovativna rješenja za izazove održivog razvoja - rekao je Pašalić.