latinica  ћирилица
30/11/2021 |  13:10 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

FZO Srpske finansira novi antivirusni lijek za osiguranike sa HIV infekcijom

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je nedavno u posebni program nabavke uvrstio novi antivirusni lijek "emtricitabin, rilvipirin, tenofovir, disoproksil", odnosno film tablete kojima se postiže efikasnost u liječenju odraslih pacijenata sa HIV infekcijom.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

- Prednost ovog lijeka u odnosu na dostupne lijekove za terapiju HIV-a ogleda se u tome, jer je riječ o efikasnijoj terapiji koja ima fiksnu kombinaciju tri tablete zahvaljujući kojoj će oboljeli od AIDS-a smanjiti unos dnevne količine tableta koje su im potrebne za liječenje - saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Ovaj lijek, budući da se nabavlja putem javnih nabavki, u bolnicama će biti dostupan nakon sprovedenog tenderskog postupka onim pacijentima koji imaju preporuku UKC-a Republike Srpske.

Osim ovog lijeka, zdravstveno osiguranje za ove osiguranike u potpunosti finansira još nekoliko lijekova koji osiguranici ne podižu u apotekama, nego su dostupni u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske gdje se, inače, liječe svi oboljeli od HIV-a, odnosno iz cijele Republike Srpske.

- Podsjećamo da zdravstvenu zaštitu osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja koji su zaraženi virusom HIV-a u potpunosti finansira Fond, jer je riječ o kategoriji osiguranih lica koja je oslobođena plaćanja participacije za sve ono što spada u obavezno zdravstveno osiguranje. Inače, svim stanovnicima u Republici Srpskoj koji imaju neku od zaraznih bolesti, uključujući i HIV uvijek se pruži neophodna zdravstvena zaštita, bez obzira da li se radi o osiguranim licima ili ne, jer je riječ o specifičnim bolestima od posebno socijalno-medicinskog značaja - ističu iz Fonda. 

Takođe, ovoj kategoriji osiguranika se uvijek ovjeri zdravstvena knjižica bez obzira da li je za njih uplaćen doprinos za zdravstveno osiguranje.

- Nedavnim izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju Srpske, tačnije od prošle godine, omogućeno je da zaraženi od HIV-a mogu po osnovu svoje bolesti biti zdravstveno osigurani ukoliko ne postoji nijedna druga mogućnost, što ranije nije bio slučaj. Zdravstveni sistem je i na ovaj način prepoznao važnost njihovog liječenja i da u svakom trenutku imaju zdravstveno osiguranje - dodaje se u saopštenju.

Budući i da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti precizirano je da se na nivou Republike obezbjeđuje zdravstvena zaštita pod jednakim uslovima populacionim i nozološkim grupama od posebnog socijalno-medicinskog značaja, u koje spadaju, između ostalih, i lica koja žive sa HIV infekcijom, tako da Fond nastoji da pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ovoj kategoriji osiguranika maksimalno olakša, a zdravstvenu zaštitu učini što dostupnijom.