latinica  ћирилица
30/11/2021 |  13:39 ⇒ 15:39 | Autor: RTRS

Šeranić sa predstavnicima sindikata o povećanju plata zaposlenih u zdravstvu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima, održao je danas sastanak sa predstavnicima sindikata u zdravstvu gdje je razgovarano o novim modelima za povećanje plata zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, između ostalog i kroz izmjene Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, kao i pregovorima o Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u oblasti zdravstva.
Šeranić sa predstavnicima sindikata (Foto: Vlada Srpske) -
Šeranić sa predstavnicima sindikata (Foto: Vlada Srpske)

Sastanku su prisustvovali predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske, Saveza strukovnih sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Šeranić je predstavnike sindikata informisao o novim modelima povećanja plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske, kroz povećanje koeficijenata za tri odsto radnicima koji primaju plate veće od 1.000 KM, odnosno pet odsto za one sa primanjima do 1.000 KM.

- Shodno prethodnim zahtjevima pojedinih sindikata razgovarano je da se u okviru raspoloživih sredstava napravi razlika u rasponu koeficijenata za medicinske i nemedicinske radnike, što će biti definisano kroz Zakon o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Šeranić je naglasio da je u okviru ovih stalnih pomaka, radnicima u zdravstvu u protekle tri godine u nekoliko navrata povećavana primanja.

- Podsjećamo, u prethodnom periodu, Vlada Republike Srpske preduzela napore i uvažavajući značajan doprinos koji su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj dali u borbi protiv pandemije virusa korona, pronašla mogućnost da svim zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama poveća plate za šest odsto, izuzev direktora ovih ustanova za koje je povećanje od tri odsto. Sa povećanjem iznosa neoporezivog dijela plate u Republici Srpskoj, ovo povećanje plata zaposlenih u zdravstvu iznosilo je do osam odsto - dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada Republike Srpske omogućila je rast plata zaposlenih u oblasti zdravstva kroz povećanje cijene rada sa 135 na 145 konvertibilnih maraka, od oktobra 2019. godine, a u saradnji sa sindikatimau ovoj oblasti.

- Takođe, institucije Republike Srpske su uvažile napore radnika u zdravstvu u Republici Srpskoj u toku pandemije virusa, te su u prošloj godini, uz redovnu platu, zaposlenima isplaćene i jednokratne novčane naknade od po 1.000 konvertibilnih maraka - zaključuje se u saopštenju.