latinica  ћирилица
30/11/2021 |  14:42 | Autor: sputniknews.com

Rusija: Iluzija je da NATO doprinosi jačanju regionalne bezbjednosti – sjetite se Јugoslavije

Tvrdnje o tome da prisustvo NATO-a doprinosi jačanju regionalne bezbjednosti su iluzija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije kao odgovor na "Mitove o odnosima Rusije i Alijanse" koje je objavio NATO.
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova) -
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova)

- Treba se prisjetiti posljedica NATO bombardovanja Јugoslavije, uništavanja libijske državnosti. Posljednji primjer je Avganistan. Dvadesetogodišnje prisustvo kontingenata NATO-a u Avganistanu, zatim njihov nagli "bijeg" nisu ostvarili nijedan od planiranih ciljeva. Situacija se samo pogoršala - konstatuje rusko MIP.

Prema mišljenju ruske strane, NATO ciljano "testira čvrstinu" Rusije slanjem vojnih brodova i aviona u zone u neposrednoj blizini njenih granica, primoravajući Moskvu da reaguje.

- Pritom, naše mjere reagovanja su adekvatne, srazmjerne i uzdržane - naglašava se u saopštenju.

Komentarišući tvrdnje da Moskva navodno provocira eskalaciju situacije na granici sa Ukrajinom, Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da su akcije Rusije isključivo odbrambene prirode.

- U posljednje vrijeme primjećujemo značajno povećanje vojnog prisustva NATO-a u crnomorskom regionu. Učestale su posjete ratnih brodova sa raketnim naoružanjem, letovi američke strateške avijacije, održavaju se velike vojne vježbe, uključujući i neplanirane. Praktično svake nedjelje naša sredstva za objektivnu kontrolu identifikuju preko 50 izviđačkih aviona i bespilotnih letjelica koje krstare duž naših granica - podsjeća ruska strana.

Reagujući na optužbe da Rusija navodno "povećava vojno prisustvo u Ukrajini", aludirajući na akcije Rusije na Krimu, Moskva podsjeća da je Krim dio Rusije, te da se ruske Oružane snage tamo nalaze na zakonitoj osnovi.

Takođe, Ministarstvo konstatuje da je čitava kolektivna odbrana NATO-a koncentrisana na "istočnom krilu".

- Očigledno Alijansa nema drugih problema. Terorizam, bezbjednosne prijetnje iz drugih regiona nemaju isti značaj kao opasnost koja navodno dolazi od Rusije - navodi se u objavi.

MIP Rusije ističe da je "nekontrolisano širenje Alijanse" praćeno razmještanjem vojne infrastrukture na tim teritorijama, a ona se koristi za potkrepljivanje konfrontacione retorike NATO-a i "potencijalno može biti upotrijebljena za brže prebacivanje teške vojne tehnike i trupa oružanih snaga - zemalja Alijanse na granice Rusije".

- Širenje Alijanse pojačava tenzije. NATO optužuje Rusiju za vojnu aktivnost u kontakt-zonama. Ali te zone su se pojavile upravo usljed širenja NATO-a - podseća Ministarstvo.

Rusija na kraju poručuje da nije ništa učinila da pogorša odnose sa NATO-om, te da je krivica za njihovu degradaciju u potpunosti na Alijansi.