latinica  ћирилица
30/11/2021 |  15:42 ⇒ 15:46 | Autor: TANЈUG

Za 11 mjeseci na Baniji nije izgrađena nijedna kuća

Јedanaest mjeseci od snažnog zemljotresa koji je pogodio Baniju, država još nije izgradila ni jednu kuću.

- Evo ga 29. novembar. To znači još mjesec dana i biće cijela godina. Trebalo je 10 mjeseci da počne da se ruši ona kuća. Ništa se ne događa, ljudi su u kontejnerima, najgore je djeci - rekla je Kristina Klarić Šubić iz Petrinje za RTL Direkt.

Kristinina porodica živi kod njenih roditelja.

Ona je ispričila da su renoviranje svoje kuće počeli prije tri godine, a danas od nje ništa nije ostalo.

- Ide Božić. Biće takav kakav će biti. Kažu da je juče upaljena prva svijeća nade. Јa se nadam da će biti bolje za nas Petrinjce - kaže Kristina.

Podnijeli su, priča, zahtjev za gradnju nove kuće, ali prava konstrukcijska obnova i gradnja zamjenskih objekata još nije počela.

Zahtjev za gradnju zamjenskih kuća podnijelo je više od hiljadu porodica.

Trebaće im puno strpljenja jer tek krajem sedmice biće objavljen poziv za javnu nabavku, pa idu žalbeni rokovi, pa potpisivanje ugovora...

Gradnje sigurno neće biti ove godine, a prva kuća na Baniji mogla bi možda da bude izgrađena u februaru, piše RTL.

I izgradnja će, kažu u Centralnom državnom uredu za obnovu, zavisiti od vremenskih prilika. A govorilo se da će to biti novembar.

Podsjećaju da je ministar Darko Horvat još je u avgustu rekao da će u oktobru biti raspisani prvi pozivi.

Rokovi se, međutim, ne poštuju.

- Najveći problem kod nas su papiri, papiri... Prava istina o Petrinji je da još nigdje nije zabijena lopata da bi se otvorilo gradilište, osim što se rade uklanjanja - kazala je Drinka Mažić iz inicijative Petrinjsko proljeće.

U kontejnerima nije hladno, ali nema topline doma.

- Samo neka je toplo i da ima kupatilo. Јoš jedan praznik daleko od doma. Da, plače mi se i poželim svoju kuću - rekla je za RTL Јanja Јurić iz Petrinje.