latinica  ћирилица
30/11/2021 |  16:28 ⇒ 01/12/2021 | 07:39 | Autor: RTRS

SIPA privela devet demobilisanih boraca VRS; Osude iz Srpske (VIDEO)

Pripadnici SIPA priveli su na području Novog Grada, Prijedora i Kostajnice devet lica zbog sumnje da su tokom 1992. godine počinili ratni zločin na području Novog Grada.
SIPA (foto: SIPA) -
SIPA (foto: SIPA)

Nakon kriminalističke obrade biće predati Tužilaštvu BiH.

Hapšenje osuđuju u organizacijama proisteklim iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Svjedoci smo da Agencija za istrage i zaštitu radi direktno na hapšenju i protjerivanju Srba i želi da odgovaraju za nedjela za koja nema dokaza. U Federaciji BiH generali, pod čijim vođstvom su bile zloglasne vojne formacije kao odred El mudžahid, budu oslobođeni za nedjela koja su, uz mnogbrojne svjedoke, dokazana - ističe Nemanja Starčević, predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Novi Grad.

Porodica uhapšene braće Bogdana i Žarka Graba, u selu Јošavka kod Novog Grada, ekipu RTRS-a dočekala je u šoku i strahu. Otac uhapšene braće, Milan Grab, kaže da su mu sinove prije zore uhapsili i odveli u Sarajevo.

- Mi nismo krvoloci, nismo nikome zlo nanijeli... Ko je njih optužio i na osnovu čega ne znam. Valjda će to Sud utvrditi ako bude pravde, ali teško - kaže Grab.

Iz Tužilaštva saopštavaju da je devetoro uhapšenih osumnjičeno da su 1992. godine u Novom Gradu, navodno, počinili zločin protiv čovječnosti. Ne saopštavaju imena uhapšenih.

- Osobe koje su pod istragom Tužilaštva BiH osumnjičeni su da su kao pripadnici Vojne policije Vojske Republike Srpske, počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Novog Grada 1992. godine, a koji se odnosi na ubistva više osoba, te nezakonito zatočenje i zločine nad više stotina osoba u logoru Vatrogasni dom - navodi Boris Grubešić, portparol Tužilaštva.

Ovo je nastavak sprovođenja selektivne pravde, po kojoj su za zločine odgovorni samo Srbi, poručuju iz Boračke organizacije Novi Grad. Kažu, zaštitiće prava svojih saboraca i njihovih porodica.

Јasno je da se nastavlja hajka na Srbe, koji su bez ikakvog povoda i dokaza optuženi za zločine u svakom mjestu i opštini, ističe Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina. S druge strane, kaže, za srpske žrtve niko ne mari.

- Ovdje je jasna projekcija. Vidimo i posljednju odluku Suda BiH u predmetu Mahmuljin, gdje oni jednostavno traže način da amnestiraju i sam vrh SDA i vojno i političko rukovodstvo od odgovornosti za zločine počinjene nad srpskim narodom. To je zaista nedopustivo i neprimjereno - poručuje Kojić.

Iz Republike Srpske poručuju da neće dozvoliti da istoriju pišu pravosudne institucije BiH.