latinica  ћирилица
30/11/2021 |  20:47 | Autor: SRNA

Usvojeni zaključci s ciljem rješenja problema rudara

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je u drugom krugu glasanja, nakon cjelodnevnog zasjedanja, odnosno rasprave o stanju u rudnicima u FBiH, zaključke predložene iz parlamentarnog odbora za energetiku.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamenta FBiHFoto: RTRS

Prvim zaključkom je, s ciljem rješenja problema rudara, izražena puna podrška nastavku dijaloga njihovog sindikata, uprave javnog preduzeća Elektroprivreda BiH i Vlade FBiH, te navedeno da program prestrukturisanja rudnika nema alternativu.

Narednim zaključkom, predloženim iz Odbora za energetiku, naloženo je preduzeću Elektroprivreda BiH i Vladi FBiH da utvrde plan uplate 430 miliona KM na ime dugovanja rudnika za doprinose zaposlenima.

Od tog iznosa potrebno je da Vlada osigura 30 miliona KM, a ostalo Elektroprivreda BiH i uprave rudnika, prenose federalni mediji.

Takođe, od Vlade i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije zatraženo je donošenje odluke o moratorijumu na zapošljavanja administrativno-tehničkog osoblja u rudnicima koji su u koncernu Elektroprivrede BiH.