latinica  ћирилица
30/11/2021 |  22:08 ⇒ 22:08 | Autor: SRNA

Švedska neće u NATO

Švedska ne planira da se pridruži NATO, izjavila je danas premijer te zemlje Magdalena Anderson predstavljajući politiku nove vlade.
Švedska - Foto: Getty Images
ŠvedskaFoto: Getty Images

- Naše neučešće u vojnim savezima dobro služi našoj zemlji i doprinosi stabilnosti i bezbjednosti u sjevernoj Evropi. Švedska neće podnijeti zahtjev za članstvo u NATO - istakla je ona.

Ona je rekla da Švedska neće zauzeti pasivan stav ako neka druga nordijska zemlja ili država članica EU pretrpi katastrofu ili napad.

- Očekujemo da će ove zemlje postupiti na isti način ako Švedska bude pogođena - navela je ona u saopštenju objavljenom na veb stranici vlade.

Andersonova je, takođe, rekla da će Švedska ojačati svoju odbrambenu saradnju sa Finskom i drugim nordijskim susjedima u okviru EU, uz produbljivanje partnerstva sa NATO i SAD.

Švedski parlament je juče izglasao lidera Socijaldemokratske partije Magdalenu Anderson, čime je postala prva žena premijer u zemlji, nakon što je prvo glasanje završilo neuspjehom oko nacrta budžeta koji je predložila prethodna švedska vlada.