latinica  ћирилица
01/12/2021 |  07:28 ⇒ 11:30 | Autor: RTRS

Verhaz: HIV i dalje tabu tema (VIDEO)

Pandemija HIV virusa traje još uvijek, a ta bolest prije je donosila sigurnu smrt, danas to nije tako, istakla je Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Srpske, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Antonija Verhaz - Foto: RTRS
Antonija VerhazFoto: RTRS

U svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv HIV-a.

U periodu pandemije virusa korona u Srpskoj došlo je do značajnog rasta broja oboljelih od AIDS-a, odnosno zaraženih HIV-om, te je tako prošle godine registrovano 18 novih slučajeva.

- Strah dolazi iz nekoliko pravaca, jer nije se znalo kako se prenosi. Danas ima prostora za oprez, jer u svijetu živi 38 miliona ljudi sa virusom HIV-a. Oboljeli od ove bolesti trpe veliku stigmu, diskriminaciju, i to je jedan od zadataka da razbijeme se ta tabu tema, jer bolest je bolest, bez obzira na ime - naglašava Verhazova.

Ona naglašava da se HIV prenosi nezaštićenim seksualnim odnosima sa osobom koja ima AIDS.

- Bilo heteroseksualne, biseksualne ili homoseksualne orjentacije, kao i prenos iglom i špricom. U našem regionu dominantan je seksualni prenos, i zato se testiranje preporučuje svim osobama koje su imale rizične odnose - rekla je Verhaz.

Ona poručuje da HIV još uvijek nije potpuno izlječiv.

- Ali jeste zalječiva, i te osobe imaju gotovo potpuno normalan život. HIV virus se ne može prenijeti dodirom, rukovanjem, sa osobom kojom radite. ali oprez je uvijek prisutan - dodala je Verhazova.