latinica  ћирилица
01/12/2021 |  09:56 ⇒ 09:57 | Autor: SRNA

Mali: Do 2028. u funkciji prva linija metroa

U Beogradu će do 2028. godine prva linija metroa biti završena i potpuno u funkciji, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali.
Siniša Mali (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Siniša Mali (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

On kaže da će do 2030. godine i druga linija beogradskom metroa biti završena i u funkciji.

- Ne samo da time rješavamo saobraćajne gužve i da je to ekološki dobar projekat, već je to novi zamajac za veći i brži ekonomski rast - naveo je za Mali za TV "Pink" i podsjetio da se na izgradnju metroa u Beogradu čeka više od 50 godina.

On je naveo da su neki imali ideju da metro bude samo za bogate, u centru grada, što nema smisla jer je saobraćaj u tom dijelu prijestonice već razvijen.

- Najveći protok ljudi je upravno na poziciji od Železnika, preko Sajma, ka gradu i ka Mirijevu, zbog toga smo na ovakav način i koncipirali izgradnju - istakao je Mali, dodajući da će se graditi i treća linija.

Radovi na izgradnji metroa u Beogradu počeli su 22. novembra na Makiškom polju, gradnjom infrastrukture i nasipa budućeg depoa.

Predviđeno je da prva linija metroa povezuje Železnik i Mirijevo, a kada u potpunosti bude završena, biće duga 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu.

Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanice. Ukrštaće se na Savskom trgu.

Beograd će do 2030. godine dobiti dvije linije metroa dužine 42 kilometara sa 43 stanice, 223 kilometara "BG voza" sa 76 stanica i 500 polazaka dnevno i 42,6 kilometara nove tramvajske mreže.

Dvije linije metroa koštaće oko 4,6 milijardi evra, proširenje "BG voza" i novi tramvaji oko 1,5 milijardi evra.