latinica  ћирилица
01/12/2021 |  11:08 ⇒ 11:20 | Autor: RTRS

Decembar u znaku bajki i darivanja

Paralelno sa radom na novoj predstavi - "Sedam gavranova", u režiji Јakuba Maksimova iz Češke, u Dječijem pozorištu Republike Srpske uveliko traju pripreme i za 11. Snješkovo, saopšteno je iz Dječijeg pozorišta Srpske.
Eskimi -bajka ( Foto: Dječije pozorište) -
Eskimi -bajka ( Foto: Dječije pozorište)

Tako će se 15. decembra, iste večeri dogoditi dva velika događaja za malu publiku - premijera bajke braće Grim, "Sedam gavranova" i otvaranje 11. "Snješkova" koje se ove godine, s razlogom zove "Snješkovo u bajkama braće Grim".

Na repertoaru Dječijeg pozorišta, uz "Sedam gavranova" su i "Crvenkapa", "Ivica i Marica", "Vuk i sedam jarića" i "Kralj žabac", koje su još u 19. vijeku napisali braća Vilhelm i Јakob Grim, a čije bajke je Unesko 2005. godine uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Uz predstave koje će se igrati tokom decembra, mališani će imati priliku i da se upoznaju sa životom Eskima, nevjerovatnim narodom koji je nastanjen na samom sjeveru, na arktičkim obalama Sjeverne Amerike i Grenlandu, a kojih na svijetu ima samo šezdesetak hiljada.

Ovogodišnje "Snješkovo" biće prilika da se djeca upoznaju sa ovim dalekim narodom koji sebe nazivaju Inuit, što znači "ljudi".

Kako žive dječaci i djevojčice Eskimi, od čega njihovi roditelji izrađuju igračke, kako se druže sa haskijima, psima koji ih čuvaju i vuku njihove sanke - sve će to dočarati ovogodišnje Snješkovo, kroz autorski koncept scenografa Dječijeg pozorišta Berine Šuščević.

U snježnom gradu, pod krovom Dječijeg pozorišta Srpske zimska čarolija će trajati od 15. do 30. decembra u kojoj će, uz bajke braće Grim, stići i Sveti Nikola i Deda Mraz.

Domaćin, Snješko Bijelić će, sa malim Eskimima dočekivati dječicu, darujući ih slatkišima.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Snješkova su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, Vlada Srpske i Republički sekretarijat za vjere.