latinica  ћирилица
01/12/2021 |  11:46 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Sokolac: Obezbijeđena sredstva za izgradnju ski-lifta (VIDEO)

Iz Programa javnih investicija za ovu godinu Vlada Srpske odobrila je finansiranje i sufinansiranje 13 projekata na području Grada Istočno Sarajevo ukupne vrijednosti 3,3 miliona maraka. Јedan od projekata je i izgradnja ski-lifta na uzvišenju Puhovac, u Sokocu. Izgradnjom ski-lifta upotpuniće se sportsko-rekreativni sadražaj i turistička ponuda ove lokalne zajednice.
Izgradnja ski lifta na Sokocu - Foto: RTRS
Izgradnja ski lifta na SokocuFoto: RTRS

Izgradnjom ski-lifta građani Sokoca moći će da uživaju u skijanju i zimskim sportovima u blizini mjesta stanovanja. Na uzvišenju Puhovac biće urađene dvije staze dužine od 700 i 800 metara, za dnevno i noćno skijanje, kao i prateći objekti, koji su neophodni za rad lifta. 

- Objekat skijašnice, koji će sadržiti ugostiteljski dio, ski rental za iznajmljivanje opreme i prodajni dio- ističe Strahinja Bašević, odbornik SNSD-a u SO Sokolac.

Srđan Knežević, upravnik Radne jedinice Sokolac "Elektrodistribucije Pale" ističe da se radi nova trafostanica.

- Ona će isključivo služiti za ski-lift. Pored toga pomoć je u mehanizaciji u kopanju, te dizanju stubova za rasvjetu - naglašava Knežević.

Za najmlađe skijaše biće obezbijeđena i besplatna škola skijanja, a uz pristupačne cijene Puhovac će zasigurno biti prava turistička atrakcija ove lokalne zajednice.

- Pošto je sam Sokolac, Romanija i ovaj region planinarski krajevi, normalno je da je skijanje među prvima što se tiče sporta u samom Sokocu. Iz tog razloga želimo da vratimo na stare staze mlade skijaše Sokoca - rekao je Sretko Marjanović, predsjednik SO Sokolac.

S ciljem da upotpune turističku ponudu ove lokalne zajednice, inicijativu o izgradnji ski lifta pokrenuli su odbornici SNSD-a u Skupštini opštine gdje je jednoglasno usvojena. Ovaj projekat podržali su opština, grad Istočno Sarajevo i Vlada Srpske.

- Vlada je odobrila 100.000 maraka za gradnju, grad Istočno Sarajevo 20.000, opština 20.000, a ostalo ćemo svi zajedno potruditi da obezbijedimo dodatna sredstva od donatora - kaže Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Za izgradnju parking prostora i pristupnog puta do ski-lifta zaslužni su "Romanijaputevi". Ski-lift je u završnoj fazi i trebalo bi da projekat, ukupne vrijednosti 300.000 maraka, bude završen do početka predstojeće zimske sezone.