latinica  ћирилица
01/12/2021 |  11:49 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

Budimir: Šmit - oruđe političkog Sarajeva da nametne svoje viđenje BiH

Politički analitičar Željko Budimir rekao je Srni da je Kristijan Šmit oruđe u politici političkog Sarajeva, koje želi da Republici Srpskoj nametne svoje viđenje BiH i da je spriječi u njenoj borbi za ustavno-pravnu poziciji.
Željko Budimir - Foto: RTRS
Željko BudimirFoto: RTRS

- Građanin Šmit navodi da ga brine retorika /srpskog člana Predsjdništva BiH/ Milorada Dodika, ali je vrlo interesantno da ga ne brine retorika političkog Sarajeva, koje je napravilo strategiju da se Republika Srpska i njeno rukovodstvo odvrati od pravno-političke borbe vraćanja ustavnih nadležnosti koje su uzete Srpskoj - rekao je Budimir.

On je istakao da svakome ko je čitao Dejtonski sporazum može biti jasno da odbrana i bezbjednost pripadaju entitetima.

- Upravo ono za šta se zalaže Srpska je ono što je postojalo u Dejtonu, a oduzeto je nelegalnim djelovanjem visokih predstavnika i njihovim pritiscima, čime je Republika Srpska oslabljena i treba da se dovede do faze ukidanja - rekao je Budimir.

Sa tog aspekta, dodao je on, tvrdnje Kristijana Šmita imaju i drug stranu.

- Šmit pokušava da se nametne i legitimizuje kao politički akter u BiH, a to je nemoguće, jer međunarodna organizacija koja je trebalo da potvrdi njegovo imenovanje to nije uradila i jasno je da to nije u saglasnosti ni sa domaćim ni sa međunarodnim zakonodavstvom - rekao je Budimir.

On je napomenuo da Republika Srpska od početka govori o pravno-političkom statusu koji je definisan Dejtonskim sporazumom i aneksima tog sporazuma, dok sa druge strane političko Sarajevo iznosi svoje želje.

- Svako djelovanje u okviru tih želja i političke vizije BiH nailazi na prijetnju i osudu - rekao je Budimir.