latinica  ћирилица
01/12/2021 |  11:55 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Ukinute mjere u vezi sa ptičijim gripom na području Gradiške

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske stavilo je van snage rješenje kojim su utvrđene mjere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od ptičijeg gripa s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti na području Gradiške.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Foto: RTRS
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeFoto: RTRS

- S obzirom na to da je od potvrde slučaja prošlo 30 dana, da je u tom periodu vršen stalni nadzor zaraženog i ugroženog područja, kao i cijele teritorije grada Gradiška i da nije bilo novih slučajeva uginuća ili simptoma bolesti avijarne influence, odnosno ptičijeg gripa, a na osnovu procjene rizika bolesti, stekli su se uslovi za ukidanje mjera propisanih datim rješenjem - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Postupajući po rješenju Ministarstva, nadležni veterinarski inspektor je sproveo sve propisane mjere, organizovani su sastanci sa veterinarskim organizacijama Gradiške, vlasnicima životinja podijeljeni su leci koji ukazuju na potrebu zatvaranja i držanja zatvorene živine u objektima za držanje životinja s ciljem sprečavanja kontakta sa eventualno zaraženim pticama.

Održani su sastanci sa lovačkim udruženjima zbog nadzora lovišta i praćenja zdravstvenog stanja ptica u lovištu, dodaje se u saopštenju.

Privrednom subjektu "Gradiška tržnica" zabranjen je promet trupova živine i jaja iz nekontrolisanog uzgoja.

Ministarstvo je takođe uputilo apel da, zbog stalnih prijava ove bolesti u zemljama okruženja, posebno u Hrvatskoj, proizvođači i dalje budu na oprezu, odnosno da prate zdravstveno stanje živine i biosigurnosne i higijenske mjera na svojim imanjima drže na visokom nivou.

Apel je upućen i lovačkim udruženjima da vrše nadzor lovišta i prate zdravstveno stanje ptica u lovištu.

U saopštenju se podsjeća da je 29. oktobra Ministarstvo poljoprivrede dobilo prijavu sumnje na ptičiji grip kod uginulog divljeg labuda, koji je pronađen u koritu rijeke Save.

Nakon provedenih ispitivanja u nadležnim laboratorijama utvrđeno je prisustvo genoma virusa avijarne influnece H5N1.

Riječ je o visokopatogenoj avijarnoj influenci kod divljih ptica koja ima karakter zoonoze, odnosno moguće je da se bolest prenese sa zaraženih životinja na ljude.

- Napominjemo građane da i dalje obavezno prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru svaki slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i da prijave povećana uginuća ili znakove bolesti kod živine i ptica na imanju - naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, koje je nadležno za zdravlje životinja, nastaviće da redovno prati situaciju i preduzima neophodne mjere c ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja zaraznih bolesti životinja.