latinica  ћирилица
01/12/2021 |  12:41 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Verhaz: Više govoriti o infekciji kako bi se smanjio broj zaraženih HIV-om

Načelnica Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Antonija Verhaz poručila je, povodom obilježavanja 1. decembra - Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, da treba više govoriti o ovoj infekciji kako bi se smanjio broj oboljelih i umrlih od ove zarazne bolesti.
Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a - Foto: SRNA
Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-aFoto: SRNA

 Verhazova je rekla novinarima u Banjaluci da je na tom planu cilj podizanje svijesti o ovoj infekciji u smislu da se poveća stopa testiranja i osavremene terapije liječenja oboljelih.

Ona je navela da se u početku vrlo malo znalo o HIV-u, ali da je danas poznato da je riječ o hroničnoj virusnoj infekciji koja se veoma dobro može držati pod kontrolom.

- To je i dalje neizlječiva bolest, ali ona se savremenom terapijom može jako dobro zaliječiti i držati pod kontrolom u smislu da se pacijentima omogući kvalitetan život i da dožive starost, što ranije nije bio slučaj - istakla je Verhazova.

Ona je napomenula da je riječ o infekciji koja se ne prenosi društvenim kontaktom, zbog čega oboljele osobe mogu biti aktivne u tom smislu.

Verhazova je rekla da su uspješno izliječeni njihovi pacijenti zaraženi HIV-om i različitim hepatitisima, a koji su istovremeno imali virus korona.

Infektolog na Klinici za infektivne bolesti Snežana Ritan navela je da ova klinika organizuje besplatne preglede jetre tranzijetnom elastografijom, odnosno fibroskenom.

- Fibrosken na potpuno bezbolan način tokom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre, te se ovim ultrazvučnim pregledom dobija nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre - objasnila je Ritanova.

Ona je navela da je u Republici Srpskoj do sada 151 pacijent zaražen HIV-om, te da je od 1. decembra prošle godine do danas dijagnostikovano 18 novih slučajeva.

Prema njenim riječima, pacijentima su dostupne terapije koje su, uz uvođenje novih lijekova, svake godine sve savremenije.

- U našoj klinici je pod nadzorom 69 pacijenata koji se prate i liječe od HIV-a - rekla je Ritanova.