latinica  ћирилица
01/12/2021 |  13:08 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Zdravstveni radnici u Banjaluci još čekaju isplatu obećanih naknada (VIDEO)

Zdravstveni radnici u Banjaluci još čekaju isplatu obećanih naknada iz gradske kase. To je bila i jedna od tema uz pronalaženje načina kako u sredstva grada uvrstiti i ispaltu za zdravsne ustanove koje jesu republičkog nivoa ali funkcionišu na nivou grada.
Ilić sa direktorima iz zdravstva - Foto: SRNA
Ilić sa direktorima iz zdravstvaFoto: SRNA

Direktore zdravstvenih ustanova na teritoriji Banjaluke primio je predsjedniku Skupštine grada.

Dom zdravlja Banjaluka juče je potpisao ugovore za isplatu sredstava. Radnici očekuju, ali sredstva nikako da vide na svom računu.

- Mi očekujemo danas tokom dana da novac koji je bio namijenjen za Dom zdravlja. Da bude na našem računu i mi ćemo to odmah kada dobijemo proslijediti na račune naših radnika - rekla je direktorka Doma zdravlja dr Nevena Todorović.

- Mi ćemo insistirati na tome da se to hitno isplati i ne samo to nego i za sve porodilje - istakao je generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić.

Svjesni smo da iznos od 500 maraka neće riješti probleme zdravstveni radnika,ali je to način da da se pruži neki vid podrške onima koji se već skoro dvije godine bore sa virusom korona. Neke zdravstvene ustanove su izostavljene,ali i za njih je moguće naći rješenje.

- Spremni smo da takvu grešku,ako je možemo nazvati greškom, odnoso previd - ispravimo. Da li će to biti predmet u ovoj godini usvajanjem rebalansa budžeta, jer imamo mogućnost da ta sredstva uvećamo ili će to biti predmet u narednoj godini i da će to biti dupli iznos zo 2021/22, i to ostaje pitanje za naredni vremenski period - kaže predsjednik Skupštine grada Banjaluke Mladen Ilić.

Јedna od institucija koje su izsostavljene je i Zavod za stomataologiju.Laknulo je kada su dobili obećanja da će se pronaći načina da sredstva budu i na njihovim računima.

- Mi samo želimo da kroz ovo vidimo da nas grad Banjaluka posmatra kako dio zdravstvenog sistema ovog grada - rekao je direktor Zavoda za stomatologiju Republike Srpske Miloš Kos.

Zdravstvene radnike ne zanima politička situacija,već što bolja njega i usluga za naše pacijente,jasan je direktor Zavoda za rehabilitaciju "Dr Miroslv Zotović"

- Mi se već dugo borimo sa koronom. Ne vidimo joj nažalost kraja. Zato bi zamolili da ovo radimo u što većem miru i sa što većom podrškom - izjavio je direktor Zavoda za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Goran Talić.

Zdravstveni sistem grada Banjaluke nezamisliv je bez učešća svih ustanova koje pružaju usluge pacijentima i zato je nepotrebno izdvajanje pojedinih,bitna je samo podrška cijele zajednice.