latinica  ћирилица
01/12/2021 |  14:39 ⇒ 14:54 | Autor: SRNA

Košarac: Turizam - jedan od pokretača ekonomije u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je na sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije, koja se održava u Madridu, da je turizam posljednjih godina jedan od pokretača ekonomije u BiH, te da je neophodno uložiti napore u dodatni razvoj i napredak ove privredne grane.
Staša Košarac u Madridu - Foto: SRNA
Staša Košarac u MadriduFoto: SRNA

Ovogodišnjoj trodnevnoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije prisustvuju predstavnici 135 zemalja, a u fokusu su inovacije, edukacija i ruralni razvoj, te potreba za hitnom transformacijom turizma, kao i uloga ovog sektora u inkluzivnom rastu.

Košarac je ukazao na važnost učestvovanja na sjednici Generalne skupštine, budući da je BiH punopravna članica Svjetske turističke organizacije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Ovakvi forumi dobra su prilika za razmjenu iskustava i razgovore o izazovima u oblasti turizma na globalnom nivou - istakao je Košarac.

On je naveo da je turizam posljednjih godina jedan od pokretača ekonomije u BiH, te da je neophodno uložiti napore u dodatni razvoj i napredak ove privredne grane.

- Naše opredjeljenje jeste da afirmišemo i promovišemo turističke potencijale Republike Srpske i Federacije BiH. Јedan od njih je naša olimpijska ljepotica Јahorina. Ponosni smo na značajan investicioni zahvat na Јahorini, zahvaljujući odgovornoj i ozbiljnoj politici institucija Republike Srpske - naglasio je Košarac.

On je dodao da su gradovi Trebinje, Banjaluka, Sarajevo, Mostar prepoznatljive turističke destinacije koje svaki turista treba da posjeti.

Košarac je ukazao na potencijale vjerskog turizma u Hercegovini i Međugorju, te banjskog turizma, naglašavajući kapacitete banja "Vrućice" u Tesliću i "Vilina Vlas" u Višegradu.

Košarac je rekao da je u periodu prije pandemije virusa korona u sektoru turizma u BiH od 2010. do 2019. godine zabilježen značajan rast za 250 odsto.

- Turizam je privredna grana koja je, kako u BiH, tako i na globalnom nivou, najviše pogođena pandemijom. Svi smo svjesni da će oporavak biti dugotrajan i težak. Stoga posebno pozdravljam napore i mjere koje nadležna tijela u Republici Srpskoj i Federaciji BiH preduzimaju na sanaciji posljedica aktuelne pandemije na turistički sektor - dodao je Košarac.

On je ukazao na potrebu da nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH prate globalne trendove u turističkoj industriji i da se na adekvatan način prilagode novim izazovima u turizmu.

- Zbog toga je posebno pohvalno što je Svjetska turistička organizacija svoje aktivnosti veoma brzo prilagodila novonastaloj situaciji, reagujući i savjetodavno i podsticajno na svoje članice, uključujući BiH - zaključio je Košarac.

U delegaciji sa Košarcem na ovom najvažnijem globalnom skupu visokih turističkih zvaničnika i visokih predstavnika privatnog sektora su ministar životne sredine i turizma Federacije BiH Edita Đapo i izvršni direktor Turističke organizacije Republike Srpske Marko Radić.