latinica  ћирилица
01/12/2021 |  15:01 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

Moskva prva u Evropi na rang listi inovacija koje pomažu u borbi protiv virusa korona

Moskva je zauzela prvo mjesto među evropskim gradovima na rang listi inovacija koje pomažu u borbi protiv virusa korona.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Moskva je na trećem mjestu u svijetu, iza samo Njujorka i San Franciska, navodi se u istraživanju.

Moskva je prepoznata kao prvi evropski grad na rang listi inovacija koje pomažu u izgradnji otpornosti na virus korona.  Bila je ispred Londona i Barselone.

Ruska prestonica zauzima treće mesto među svetskim megagradovima, poslije San Franciska i Njujorka. Boston i London zaokružuju prvih pet. 

Ocjenu je sastavila međunarodna istraživačka agencija StartupBlink.

Skoro 160 naprednih rješenja koja se koriste u borbi protiv širenja virusa korona pomogla je Moskvi da postigne visoke performanse.

Među njima su algoritmi za kompjuterski vid zasnovani na vještačkoj inteligenciji. Ova tehnika je već pomogla radiolozima da analiziraju više od tri miliona studija.

Јoš jedno inovativno rješenje je platforma u oblaku koja povezuje pacijente, lekare, medicinske organizacije, osiguravajuća društva, farmaceutsku industriju i veb stranice.

Doprinijeli smo visokim rezultatima i tehnologijama koje pomažu u prilagođavanju života građana tokom pandemije. Riječ je o projektima iz oblasti pametnog turizma, e-trgovine i logistike, kao i rada na daljinu i onlajn edukacije.

Eksperti agencije StartupBlink ocijenili su mjere preduzete u Moskvi u pogledu epidemioloških pokazatelja i uticaja na ekonomiju.

Moskovsko iskustvo

U borbi protiv virusa korona , Moskva je napustila ekstreme.  Uložili su na prevenciju, povećali broj besplatnih ekspresnih mjesta za testiranje i vakcinaciju, patentirali onlajn programe i platforme za obuku i razvili mogućnosti telemedicine.

Tokom pandemije, moskovski zdravstveni sistem je akumulirao dovoljno veliku marginu sigurnosti, što omogućava da se rutinska i hitna pomoć ne prekine čak ni u periodima vrhunca incidencije virusa korona.

Glavni grad podržava preduzeća davanjem subvencija i podsticaja. Ove godine oko 25 hiljada malih i srednjih preduzeća iskoristilo je mjere podrške.

Kako se sastavlja rejting?

Rangiranje je sastavljeno na osnovu globalne mape inovativnih rješenja za borbu protiv virusa korona i ocjenjuje oko 100 vodećih gradova i 40 zemalja svijeta.  Globalna mapa je napravljena u martu 2020. i tokom godine joj je dodato preko hiljadu rješenja.

Algoritam rangiranja uzima u obzir broj i vrstu inovacija koje se koriste u borbi protiv virusa korona.  Projekti koji su prihvaćeni na razmatranje morali su da zadovolje tri osnovna kriterijuma, uključujući inovativnost, relevantnost (odluka mora direktno da odgovori na izazove virusa korona) i kredibilitet. 

Dodatni bodovi se dodjeljuju za odabrane izvanredne inicijative. Sve odluke prolaze preliminarnu moderaciju i biraju ih stručnjaci prema kriterijumima kvaliteta i pouzdanosti informacija.