latinica  ћирилица
01/12/2021 |  16:01 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Pomen žrtavama ustaškog zločina u Srpskoj Tišini

U Srpskoj Tišini kod Šamca danas je služen parastos za 128 srpskih mještana stradalih u Drugom svjetskom ratu, od kojih su ustaše na današnji dan 1944. godine svirepo ubile njih 56 među kojima i desetoro djece.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Parastos je služen i za 10 poginulih boraca i tri civila koji su stradali u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je Srpska Tišina u svim dosadašnjim ratovima platila možda i najveću cijenu slobode.

- Odajemo poštu svim nevino stradalim žrtvama i istovremeno se sjećamo otadžbinskog rata i ljudi koji su živote dali da se takav zločin ne ponovi nigdje - rekao je Milićević.

On je naveo da je "budućnost suživota jedino u šta nove generacije treba da polažu nadu i jedino oko čega moraju svi da se okupe".

Predsjednik mjesne boračke organizacije Srpska Tišina Mihajlo Đurđević ističe da nikada ne smiju da budu zaboravljene srpske žrtve stradale u Drugom svjetskom i u otadžbinskom ratu.

Osamdesetšestogodišnji Gojko Tutnjević je 1. decembra 1944. godine izgubio oca, četiri strica, dva ujaka, veliki broj rodbine i komšija, a tada je imao samo sedam godina.

- Došle su ustaše u Tišinu i pokupile Srbe, mirne ljude koji nisu imali nijednu pušku, niti su pružali otpor. Njih su prevarili i pozvali da dođu na sastanak u neki štab i onda ih kamionom odvezli na kej na Savu, prevezli preko Save u Slavonski Šamac i svirepo ubili - prisjetio se Tutnjević.

Zaupokojene liturgije su služene i u crkvi Svetog Velikomučenika u Šamcu, te u hramu Pokrova presvete Bogorodice.