latinica  ћирилица
01/12/2021 |  16:25 ⇒ 18:39 | Autor: RTRS

Uspješno izvedena pokazna vježba spasavanja skijaša sa žičare na Јahorini (FOTO/VIDEO)

S ciljem provjere sposobnosti učesnika i sredstava za rad u kriznim situacijama na Јahorini, uspješno je izvedena pokazna vježba spasavanja skijaša sa žičare na šestosjedu Ogorjelica.
Pokazna vježba spasavanja na Јahorini (foto: instagram.com/ocjahorina) -
Pokazna vježba spasavanja na Јahorini (foto: instagram.com/ocjahorina)

Vježbu su izveli pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske, timovi Žandarmerije, radnici Hitne medicinske pomoći uz asistenciju Gorske službe spasavanja Јahorina i Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Evakuacija skijaša sa žice jedan je od najtežih zadataka na koji odgovaraju službe spasavanja. Požar na instalacijama vertikalnog transporta dovodi do prestanka rada žičare, a skijaš ostaje u kabini. Prvo i najbitnije je gašenje požara. Zatim pripadnici gorske službe spasavanja uz pomoć užeta dolaze do kabine, a skijaša oprezno spuštaju na stazu. Motornim sankama ga prevoze u ambulantu gdje mu je pružena hitna medicinska pomoć. Područje su u međuvremenu obezbijedili pripadnici Žandarmerije.

- Vježba je uspješno završena, timski je odrađeno odlično i time pokazujemo da OC i svi drugi spremno dočekujemo zimsku sezonu - rekao je Bojan Čupović izvršni direktor za tehniku i ski-staze Olimpijskog centra Јahorina.

Vježba je efikasno i brzo izvedena jer se odvijala na pristupačnom terenu. U slučaju da se neko od skijaša povrijedi daleko od polaznih stanica koristi se helikopter. Na Јahorini se niko od skijaša posljednje tri sezone nije izgubio.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Olimpijski centar Jahorina (@ocjahorina)

- Poručujem svima da će se na Јahorini u toku sezone bezbjedno osjećati. Imamo novu organizacionu jedinicu Policijsku stanicu Јahorina koja će dodati doprinijeti bezbjednosti svih turista - dodao je Igor Kušić  zamjenik načelnika PU Istočno Sarajevo.

Јedan od najtežih zadataka je evakuacija sa žice jer u stvarnoj situaciji ova vježba traje znatno duže od prikazanog. Kako bi preventivno reagovali iz Olimpijskog centra poručuju da će nastaviti ulaganja u kvalitet vertikalnog transporta kako do nepredviđenih situacija ne bi došlo.