latinica  ћирилица
01/12/2021 |  16:50 ⇒ 16:55 | Autor: SRNA

"U Sloveniju iz Hrvatske i dalje ulaze ilegalni migranti"

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs izjavio je da podržavaju ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali je naglasio da u Sloveniju i dalje dolaze ilegalni migranti iz Hrvatske.
Migranti blizu hrvatske granice (foto:Radio Velika Kladuša) -
Migranti blizu hrvatske granice (foto:Radio Velika Kladuša)

Komentarišući neke izvještaje nevladinih organizacija da Slovenija prisilno vraća migrante u Hrvatsku u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama, Hojs je rekao da, prema njegovim saznanjima, slovenačka policija to nikad nije činila, nego je vraćala u Hrvatsku ilegalne migrante na osnovu bilateralnog sporazuma o readmisiji.

- To je vrlo dobro funkcionisalo do prije mjesec, dva, a stvari su se onda promijenile i primjećujemo da Hrvati na neki neformalan način savjetuju migrantima da azil zatraže u Sloveniji - istakao je Hojs.

On je naveo da je u posljednje dvije godine porastao broj zahtjeva za azil koje migranti podnesu u Sloveniji, iako je u odnosu na ranije manje tih ulazaka.

Slovenačka policija je, kako se navodi, za deset mjeseci ove godine zaustavila oko 8.000 migranata, što je manje nego lani.

Hojs je naveo da će se, i poslije ulaska Hrvatske u šengenski prostor, na granici zadržati postavljene barijere i sprovoditi slične kontrole koje sada na granici sa Slovenijom sprovodi Austrija, prenose hrvatski mediji.