latinica  ћирилица
01/12/2021 |  18:47 ⇒ 02/12/2021 | 07:00 | Autor: SRNA

"Sastanak sa Rotom je bio diplomatski, nikakvo predavanje ili suđenje"

Sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Njemačke Mišelom Rotom danas u Predsjedništvu BiH u Sarajevu bio je diplomatski sa ciljem iznalaženja rješenja o krizi u BiH i kako ponovo uhvatiti korak prema EU, a ne predavanje ili suđenje, rekla je Srni savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić.
Sastanak sa Rotom - Foto: RTRS
Sastanak sa RotomFoto: RTRS

U Predsjedništvu BiH danas je održan sastanak između državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Njemačke Mišela Rota i članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika DŽaferovića, kojem nije prisustvovao srpski član Milorad Dodik zbog ranije zakazane posjete Moskvi i sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Umjesto srpskog člana Predsjedništva BiH sastanku su prisustvovali njegovi savjetnici Ana Trišić Babić i Radovan Kovačević.

Trišić Babić je istakla da je razgovor bio otvoren i da je saslušana pozicija Republike Srpske.

- Šteta što državni sekretar Rot u narednih sedam dana napušta ovu funkciju i što do jednog ovakvog razgovora i sastanka nije došlo ranije - istakla je Trišić Babić.

Ona je pojasnila da se saopštenju druga dva člana Predsjedništva srpski kabinet nije pridružio iz razloga što nije profesionalno.

Prema njenim riječima, ovo je bio diplomatski sastanak, sastanak među partnerima s ciljem iznalaženja rješenja za evidentnu krizu koja je u BiH, nikakvo predavanje ili suđenje kako izgleda iz njihovog saopštenja.

- Ovo je bio diplomatski sastanak ciljem iznalaženja rješenja o krizi u BiH i kako da ponovo uhvatimo korak prema EU gdje Njemačka i dalje čvrsto stoji na putu pomoći kao i do sada. Saopštenje koje su iznijela druga dva člana kabineta ne ide u svrhu iznalaženja rješenja i građenja povjerenja i partnerstva sa jednom tako važnom zemljom - zaključila je Trišić Babić.