latinica  ћирилица
01/12/2021 |  19:33 ⇒ 02/12/2021 | 07:05 | Autor: RTRS

Šefovi diplomatija zemalja članica NATO o BiH i KiM (VIDEO)

Oružane snage i politička kriza u BiH - tema je o kojoj se govorilo u Rigi, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica NATO.
NATO-Riga (Foto: nato.int) -
NATO-Riga (Foto: nato.int)

Generalni sekretar Јens Stoltenberg rekao je da NATO i Evropska unija tijesno sarađuju na području zapadnog Balkana, pogotovo kada je riječ o situaciji u BiH i pregovorima Beograda i Prištine.

Zbog rasta napetosti i, kako je ocijenio Stoltenberg, sve agresivnije retorike u BiH, ali i na relaciji Beograd-Priština, NATO nastavlja prisustvo kroz štab u Sarajevu i KFOR na Kosovu i Metohiji.

- Region zapadnog Balkana ima za nas veliki značaj. Primjećujemo zabrinjavajući razvoj situacije, slušamo opasnu retoriku u Bosni i Hercegovini, vidimo napetost između Beograda i Prištine, reforme se usporavaju, dok strani igrači povećavaju intenzitet štetnog djelovanja u regionu - rekao je Stoltenberg.

On je istakao da će NATO i dalje pružati podršku i brinuti da ne dođe do eskalacije. U Rigi, na Samitu, govorio je i o srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku.

- Njegova zapaljiva retorika podriva Dejtonski sporazum i napore da se izgradi stabilna, multietnička BiH. NATO će nastaviti da podržava i izgradnju kapaciteta za primjenu reformi, a jedna od multietničkih institucija u BiH su Oružane snage. I to je uspješna priča NATO, jer smo zaista pomogli da se izgradi, obuči ta multietnička institucija. I ako neko bude podrivao to, svakako da ćemo učiniti sve da se to spriječi, jer su nam potrebne multietničke institucije, uključujući i Oružane snage - rekao je Stoltenberg.

Za vojne operacije NATO tokom rata u bivšoj Јugoslaviji Stoltenberg je rekao da su "pomogle da se uspostavi mir u regionu".