latinica  ћирилица
01/12/2021 |  20:27 ⇒ 22:07 | Autor: SRNA

SZO: Svijet stvara toksične uslove širenje novih sojeva virusa

Svjetska zdravstvena organizacija danas je upozorila da svijet stvara toksične uslove za pojavu i širenje novih sojeva virusa korona, kao što je omikron.

SZO je saopštila da kombinacija niske pokrivenosti vakcinacijom širom planete, zajedno sa nedovoljnim testiranjem za praćenje virusa, predstavlja plodno tlo za razmnožavanje novih sojeva.

SZO navodi da bi mjere za zaustavljanje globalno dominantne varijante delta takođe ometale omikron, koji se nalazi u najmanje 23 zemlje, a očekuje se da će taj broj rasti.

- Moramo da koristimo alate koje već imamo da spriječimo prenos i spasemo živote od delta soja. A ako to uradimo, takođe ćemo spriječiti prenos i spasiti živote od omikrona - rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za novinare.

Ako zemlje i pojedinci, istakao je, ne učine ono što treba da zaustave prenos delte, neće zaustaviti ni omikron.

- Globalno, imamo toksičnu mješavinu niske pokrivenosti vakcinom i veoma niskog testiranja - recept za širenje i pojavu novih sojeva virusa. Zato nastavljamo da apelujemo da zemlje obezbijede isti pristup vakcinama, testovima i terapiji širom svijeta - rekao je on.

Prema njegovim riječima, SZO pojavu omikrona shvata izuzetno ozbiljno, ali mutacija ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje jer to virusi rade.

- I to je ono što će ovaj virus nastaviti da radi, sve dok mu dozvoljavamo da se širi - napomenuo je.