latinica  ћирилица
01/12/2021 |  21:10 ⇒ 21:13 | Autor: sputniknews.com

Kina ostala bez ženskih teniskih turnira zbog slučaja nestale teniserke

Stiv Sajmon, prvi čovjek VTA, saopštio je da se svi profesionalni ženski teniski turniri suspendiju do daljnjeg zbog slučaja Šuai Peng.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

- Dobio sam punu podršku ostalih čelnika naše federacije, te saopštavam potpunu suspenziju svih turnira u Kini, uključujući i Hongkong. Mirne savjesti, ne vidim kako mogu da tražim od naših sportista da se tamo takmiče kada Peng Šuai nije dozvoljeno da slobodno komunicira i izgleda da je bila pod pritiskom da protivrječi svojim navodima o seksualnom zlostavljanju. S obzirom na trenutno stanje stvari, takođe sam veoma zabrinut zbog rizika sa kojima bi se svi naši igrači i osoblje mogli suočiti ako održimo događaje u Kini 2022 - naveo je Stiv Sajmon.

Peng je 2. novembra na svojoj zvaničnoj stranici na kineskoj društvenoj mreži Veibo optužila vicepremijera Gaolija za seksualno zlostavljanje.

Objava je ubrzo obrisana sa interneta, a, kako su prenijeli mediji, riječ "tenis" je postala zabranjena na pomenutoj društvenoj mreži.

Mjesec dana kasnije cenzura Šuai Peng i dalje traje, pošto je na pomenutoj mreži nemoguće objaviti nešto što u sebi sadrži imena Peng i Gaolija, dok su na ličnom profilu dvostruke Grend slem šampionke u dublu onemogućeni komentari.

Peng se u međuvremenu navodno oglasila pismom koje je poslato mejlom na adresu VTA. Pismo je objavio kineski državni medij CGTN, ali brojni novinari, pa ni sam Sajmon, nisu uvjereni u to da je Peng na bezbjednom, odnosno da je uopšte ona napisala pismo.