latinica  ћирилица
01/12/2021 |  21:32 | Autor: SRNA

Austrija zabranila simbol HOS-a

Vlada Austrije donijela je danas odluku o zabrani dodatnih obilježja povezanih s ustaškim režimom, poput zastave i grba Hrvatskih odbrambenih snaga, saopštila je stranka Zeleni.
Blajburg - Foto: Novosti.rs
BlajburgFoto: Novosti.rs

- U Austriji su već zabranjena dva simbola ustaškog režima. Ali pokazalo se da se na skupu u Blajburgu/Pliberku ne pokazuju samo simboli koji se povezuju s ustašama, nego i simboli novih fašističkih organizacija, poput nasljednice ustaške organizacije Hrvatskih odbrambenih snaga. Zato je popis zabranjenih simbola proširen i za ove simbole - navedeno je u saopštenju poslanica stranke Zeleni Olge Voglauer i Eva Blimlinger.

Blimlingerova je navela da će centralni spomenik, centralni fašistički simboli i forma održavanja skupa u svom dosadašnjem obliku biti ili su već zabranjeni.

Kako je istaknuto, na sjednici Vlade donesena je odluka o zabrani isticanja simbola HOS-a na području Austrije, a Blimlingerova je dodala da je u Hrvatskoj standard da manifestacije na kojima se pokazuju zastave HOS-a ne bi trebalo da se održavaju.

- Svako bi trebalo, kao što je to predsjednik Hrvatske Zoran Milanović više puta od prošle godine uradio, napustiti službene manifestacije na kojima se pokazuju HOS-ovi simboli, a o ustaškim simbolima da se i ne govori - saopštila je poslanik Zelenih, prenosi austrijska agencija APA.

Prošle sedmice je jedna stručna komisija za Ministarstvo unutrašnjih poslova sastavila vještačenje u kojem se preporučuje zabrana skupa na Lojbaškom polju pored Blajburga u dosadašnjoj formi.

Posljednjih godina dolazilo je do hapšenja učesnika skupa pored Blajburga koji su nosili nacističke i fašističke simbole zabranjene austrijskim zakonima.

Prije nekoliko godina Austrija je listu zabranjenih simbola na kojoj se nalaze simboli poput kukastog krsta ili takozvanog Hitlerovog pozdrava, uvrstila i simbole ustaškog režima.