latinica  ћирилица
02/12/2021 |  07:55 ⇒ 15:20 | Autor: TANЈUG

Danas nova presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije

Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) izreći će danas novu presudu četvorici nekadašnjih pripadnika državne bezbjednosti (DB), optuženih za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.
Optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije (Foto: blic.rs) -
Optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije (Foto: blic.rs)

Ovo će biti druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje.

Za podstekavanje na teško ubistvo Ćuruvije optuženi su tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić.

Kao saizvršioci u ubistvu, optužnicom su označeni operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak koji je u bjekstvu, pa će mu presuda biti izrečena u odsustvu.

U završnoj riječi Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu da sve optužene osudi na maksimanlne zatvorske kazne od po 40 godina, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude tvrdeći da oni nisu naložili, organizovali ili izvršili ovo ubistvo, niti da za to ima dokaza.

Teza odbane je da je ovaj postupak pokrenut protiv njih jer nisu pristali da lažno svjedoče protiv nekadašnjeg predsjednika SRЈ Slobodana Miloševića.

Takođe, interesantno je da jedini očevidac ubistva, Ćuruvijina prijateljica Branka Prpa nije vidjela optužene kao izvršioce, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, na mjestu ubistva, već drugo lice.

Svjedočenje nekadašnjeg komandanta Јedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije u istrazi od 8. januara 2014. godine, koje je tužilaštvo predstavilo kao ključno u ovom postupku, pokazalo je da on nema neposredna saznanja o ubistvu Ćuruvije.

Četvorica optuženih su poslije prvog suđenja bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta odlukom Apelacionog suda koji je naložio ponavljanje suđenja, jer je presudom u slučaj uvedeno NN lice kao neposredni izvršilac ubistva, što je suprotno optužnici.

U optužinici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsjednika SRЈ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici gdje je živio.

Ubijen je između 16:39 i 16:45, dok je sa njim u društvu bila njegova prijateljica i očevidac ubistva Branka Prpa u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa".

Prpa od početka postupka tvrdi da optužene ne prepoznaje kao izvršioce ubistva.