latinica  ћирилица
02/12/2021 |  09:14 ⇒ 09:14 | Autor: SRNA

Prnjavor: Premijerno odigrana predstava "Druga sreća"

Dramska scena Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" u Prnjavoru premijerno je pred domaćom publikom odigrala predstavu "Druga sreća", savremenu komediju sa dramskim elementima.
Prnjavor -  predstava "Druga sreća" - Foto: SRNA
Prnjavor - predstava "Druga sreća"Foto: SRNA

Siniša Tešanović, koji je uradio tekst i režiju, rekao je sinoć Srni da je dramski tekst nastajao tako što su glumci kroz igru i improvizaciju dolazili do likova, zbog čega je i rad na predstavi trajao mnogo duže nego inače.

- Počeli smo krajem oktobra 2019. godine, a zbog pojave virusa korona, rad se prekidao i nastavljao u intervalima. Takođe se dešavalo da počnemo rad sa glumcima, prema njima adaptiramo tekst, a nakon nekog vremena oni napuste projekat, pa moramo sve ispočetka - naveo je Tešanović.

On je napomenuo da je finalna verzija teksta nastala u februaru i od tada počinje završna faza u režiji.

- Radnja se odvija u Prnjavoru, ali isto tako može da se smjesti u bilo koji grad ili manje mjesto na Balkanu. Htjeli smo da pokažemo šta sve jedna konobarica može da doživi u jednom danu, a kroz njen lik pokušali smo da predstavimo patnje, zgode i nezgode običnog čovjeka. Ovo je gorka, životna komedija, vješto upakovana i predstavljena kroz smijeh - kaže Tešanović.

Tešanović se u predstavi obreo i u ulozi Mileta, što je njegova jubilarna 50. uloga u dosadašnjoj pozorišnoj karijeri.

- Ovaj lik mi je jedan od najzanimljivijih koje sam ikad tumačio, i iskreno se nadam da će publika prihvatiti "Drugu sreću" kao što je to uradila sa predstavama "Ženski razgovori" i "Јazavac pred sudom", ali i da će nam se nakon ove predstave pridružiti novi članovi - rekao je on.

Glavni ulogu, lik konobarice Mire, igra Vesna Grahovac koja kaže da je predstava dosta zahtjevnija u odnosu na sve ranije u kojima je igrala i da joj je bilo najteže na pravi način iznijeti neke emotivne dramaturške scene.

Vesni Vrhovac u predstavi su povjerene dvije uloge - Živke i profesorice Sofije.

- Dvije različite emocije, dva različita lika, od kojih mi nijedan nije blizak u stvarnom životu, a oba su teška i zahtjevna u svakom pogledu. S druge strane, svrha našeg rada i svega što smo do sada napravili jeste druženje, opuštanje, jedan vid relaksacije - rekla je Vrhovčeva.

Dvije uloge pripale su i Žarku Aničiću, koji je naveo da je "Druga sreća" prožeta humorom, ali i dubokom dramom, patnjama prikazanih likova.

- Uloga djeda Јanka mi je bila zahtjevnija jer treba da se iznese emocija čovjeka koji je propatio cijeli život, dok je lik fitnes trenera Antonija zabavniji, iako i on u jednom trenutku pati zbog nekih situacija koje ga prate u životu - kaže Aničić.

U predstavi "Druga sreća" još igraju Nina Јovičić, Nina Pavlović, Sandra Stojaković, Veselin Aleksić i Boro Tramošljanin.