latinica  ћирилица
02/12/2021 |  09:54 | Autor: SRNA

Karamatić: BiH može funkcionisati samo kao tronožac

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke /HSS/ BiH Mario Karamatić izjavio je da BiH može funkcionisati jedino kao tronožac, ako su sva tri naroda zadovoljna, te poručio bošnjačkim predstavnicima da, ako žele sačuvati BiH, još postoji mogućnost dogovora.
Mario Karamatić (foto:insajder.in) -
Mario Karamatić (foto:insajder.in)

Karamatić je ocijenio da se Hrvati i Srbi ne žele pripojiti ni Srbiji ni Hrvatskoj, već žele da naprave funkcionalnu zemlju, što BiH trenutno nije.

- Onog trenutka, a on se približava, kada Hrvati i Srbi dignu ruke od BiH - to je to. Mogu oni pričati koliko hoće o stoljetnoj Bosni, ali ona je nastala u jednom američkom gradiću koji se zove Dejton u ovakvom obliku - rekao je Karamatić za BHT1.

On je istakao da Hrvati ne traže previše, samo da biraju svoje predstavnike i da su institucije sa Hrvatima, etničkim Hrvatima, kako piše u zakonima i pravilnicima.

- Mi smo sada dovedeni pred zid. Istorija je pokazala da BiH može funkcionisati jedino kao tronožac, ako su sva tri naroda zadovoljna - ukazao je Karamatić.

On smatra da je tragično što mora doći stranac da sjedne za jedan sto sa domaćim zvaničnicima, pa da počnu razgovarati.

- Ako hoćemo funkcionalnu BiH, jedini način je da predstavnici naroda ovdje u BiH sjednu i da se dogovore - naveo je predsjednik HSS-a.