latinica  ћирилица
02/12/2021 |  10:01 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

Poreska uprava Srpske značajno povećala naplatu javnih prihoda (VIDEO)

Poreska uprava Republike Srpske je za 11 mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske, prikupila ukupno 2,480 milijardi maraka, što je za 238,8 miliona KM ili 11 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, uz rast naplate u apsolutno svim segmentima javnih prihoda.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Da se radi o značajnom rastu naplate javnih prihoda pokazuje i podatak da je za 11 mjeseci ove godine naplaćeno javnih prihoda gotovo kao u cijeloj 2020. godini, kada je naplata za svih 12 mjeseci te godine iznosila 2,483 milijarde KM.

- Pored toga, naplata javnih prihoda u 2021. godini veća je za 217,1 miliona KM ili 10 odsto u odnosu na 2019. godinu, koja nije bila opterećena krizom izazvanom pandemijom korona virusa i mjerama ograničenja i zabrana rada privrednih subjekata, kao što je to bilo 2020. godine. Takođe, naplata javnih prihoda u periodu januar-novembar ove godine veća je i u odnosu na planiranu naplatu za taj period 2021. godine, i to za 165 miliona KM ili sedam procenata - saopšteno je iz Poreske uprave.

Posmatrano od početka ove godine, naplata direktnih poreza je u periodu januar-novembar ove godine iznosila 440,4 miliona maraka, što je za 21,8 miliona maraka ili pet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

-  Najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 218,8 miliona maraka, što je za 14,8 miliona KM ili sedam odsto više nego u istom periodu prethodne godine - navode iz Poreske uprave.

Naplata doprinosa je u periodu januar-novembar ove godine iznosila 1,620 milijardi maraka i veća je za 139,1 miliona KM ili devet odsto nego u istom periodu prošle godine, odnosno za oko 190 miliona maraka ili 13 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

-  Kod ostalih javnih prihoda naplata je u prvih 11 mjeseci ove godine iznosila 419,6 miliona KM, što je za 77,8 miliona KM ili 23 odsto više - ističe se u saopštenju.

Kada je u pitanju samo novembar ove godine, naplata je iznosila 222,5 miliona KM, što je za 22 miliona KM ili 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine, odnosno 25,1 milion KM ili 13 odsto u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

- Rast naplate u novembru ove u odnosu na novembar prošle godine zabilježili su i direktni porezi i doprinosi i ostali javni prihodi od tri, deset, odnosno 24 odsto. Manja naplata bilježi se jedino kod poreza na dohodak, i to za 2,9 miliona KM, prije svega zbog toga što je Vlada Srpske povećala neoporezivi dio plate sa 500 na 700 KM i na taj način se odrekla dijela prihoda u korist radnika - navode u saopštenju.

Takođe, Zakonom o izmjenama Zakona o porezu na dohodak povećan je osnovni lični odbitak od poreske osnovice, te lični odbitak od poreske osnovice za izdržavane članove porodice, pa je i zbog tih izmjena došlo do predviđenog smanjenja prihoda.

Iako se povećanjem neoporezivog dijela plate, odnosno osnovnog ličnog odbitka i odbitka po osnovu izdržavanih članova porodice, te umanjenjem i ukidanjem naplate određenih taksi, Republika Srpska odrekla dijela poreskih prihoda u korist privrede i radnika, naplata javnih prihoda u ovoj godini nastavila je trend povećanja.

- Poreska uprava Republike Srpske ovom prilikom izražava zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i poziva sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim daju svoj doprinos jačanju Republike Srpske i njene ekonomije - zaključuje se u saopštenju.