latinica  ћирилица
02/12/2021 |  12:11 ⇒ 12:16 | Autor: TANЈUG

Film "Toma" pogledalo više od milion gledalaca

"Koliko sjećanja staje u pjesmu i koje su pjesme veće od života" - poželjelo je da otkrije više od milion gledalaca filma "Toma" i to za samo dva i po mjeseca prikazivanja, saopštili su danas producenti.
Milan Marić i Tamara Dragičević (Foto: Aleksandar Letić) -
Milan Marić i Tamara Dragičević (Foto: Aleksandar Letić)

Ovakvim rekordom film "Toma", reditelja Dragana Bjelogrlića, koji kao koproducenti zajednički potpisuju Željko Јosimović i Dragan Bjelogrlić, postao je najgledaniji film novije domaće kinematografije.

Od svečane beogradske premijere do danas, javnost u regionu je brujala o ovom biografskom filmu, informacije iz života najvećeg jugoslovenskog boema postale su najčitanije u tradicionalnim medijima, baš kao i na društvenim mrežama, a fenomen "Toma" dodatno je bio ispraćen ogromnom popularnošću pjesme "Ponoć", koju je producent i kompozitor Željko Јoksimović specijalno komponovao za ovaj film, a koja danas broji 14 miliona pregleda na Јutjub kanalu.

Film o životu Tome Zdravkovića, koga u naslovnoj ulozi tumači glumac Milan Marić, pobrao je najpozitivnije kritike stručne javnosti, kao i najemotivnije poruke gledalaca širom regiona, a ujedno je oborio i bioskopske rekorde: u prvoj nedjelji prikazivanja sa više od 100.000 gledalaca, baš kao i posećenost u jednom danu (2. oktobar) sa 35.000 posetilaca.

Film "Toma" prati lične uspone i padove jednog od najvećih pjevača, boema i umjetnika u nekadašnjoj Јugoslaviji, čiji su buran život raskošno dočarali i glumci Tamara Dragičević, Petar Benčina, Paulina Manov, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Milena Radulović, Milan Kolak, baš kao i Mirjana Karanović i Slobodan Boda Ninković.

Film "Toma"je svoju svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Sarajevu, dok je već sutradan otvorio Festival filmskih susreta u Nišu, gdje su Milan Marić, Tamara Dragičević osvojili nagrade za glavne, a Sanja Marković i Andrija Kuzmanović za epizodne uloge.

Projekat "Toma" realizovan je u saradnji sa Telekomom Srbija i Filmskim centrom Srbije.