latinica  ћирилица
02/12/2021 |  12:22 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

Stevandić: Srpska ne prihvata nikakva nametnuta rješenja

Član Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić rekao je da predstavnici Republike Srpske ne prihvataju nametanje bilo kakvih rješenja kada je riječ o Izbornom zakonu i da su zainteresovani da se izbori naredne godine održe.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je, nakon današnjeg sastanka članova Interresorne radne grupe sa specijalnim izaslanikom SAD za izborno zakonodavstvo Metjuom Palmerom, direktorom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajhorst, šefom Misije OEBS-a u BiH Ketrin Kavalek, ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom i šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom, rekao Srni da su razmatrani problemi u radu grupe i u implementaciji rješenja vezanih za Izborni zakon.

- Sastanku smo prisustvovali potpredsjednik Interresorne radne grupe Sredoje Nović i ja i iznijeli stavove da se bez saglasnosti Republike Srpske ne može donositi nikakav novi Izborni zakon - rekao je Stevandić, koji je i lider Ujedinjene Srpske.

Stevandić je istakao da nikakav novi Izborni zakon ne može biti donesen ukoliko bude kreiran mimo volje predstavnika iz Republike Srpske.

- S druge strane, izrazili smo zainteresovanost Srpske za sprovođenje izbora jer se mi izbora ne bojimo i smatramo da trebaju biti transparentni i da se izbori uvijek dešavaju u zemljama koje idu ka miru i prosperitetu - naglasio je Stevandić.

On je dodao da Republika Srpska uvijek poziva na mir i da su joj izbori prirodna stvar.

- Republika Srpska prihvata sve pozitivne tekovine evropskog zakonodavstva, ali ne prihvata nametanje bilo kakvih rješenja - rekao je Stevandić.

Stevandić napominje da su međunarodnim zvaničnicima iznijeli jasan stav da kriza koja je nastala i zbog čega ne radi Interresorna radna grupa nije rezultat odnosa unutar ove radne grupe, nego nametnutih odluka visokog predstavnika koje su uzrokovale krizu.

- Kao što su sve krize uzrokovale odluke visokog predstavnika ili sudija Ustavnog suda BiH, jer je riječ o četiri stranca - tri strane sudije i jedan ispred OHR-a, ako se dogovorimo da bez njih donosimo odluke na bazi konsenzusa i uvažavanja možemo pretpostaviti da bi i sama reforma izbornog zakonodavstva uz konsultacije OEBS-a mogla uspješno da se završi i da se izbori u redovnom terminu održe sa maksimalnim legitimitetom onih koji budu izabrani - rekao je Stevandić.

Stevandić je najavio da je novi sastanak sa predstavnicima međunaredne zajednice zakazan za 11. decembar i da bi do tada predstavnici iz Republike Srpske trebalo da se usaglase.