latinica  ћирилица
02/12/2021 |  12:49 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

Novih 120 metara željezničkog kolosijeka

Kompanija Alumina izgradila je u fabričkom krugu novu trasu željezničkog kolosijeka od 120 metara.
Novih 120 metara željezničkog kolosijeka u fabričkom krugu Alumina - Foto: SRNA
Novih 120 metara željezničkog kolosijeka u fabričkom krugu AluminaFoto: SRNA

U kompaniji su ocijenili da će se izgradnjom ove trase na petom industrijskom kolosijeku povećati operativna sposobnost u željezničkom transportu, prije svega doprema osnovnih sirovina potrebnih za proces proizvodnje, ali i da se ubrza dinamika utovara i otpremanja gotovih proizvoda iz fabričkog kruga.

Direktor sektora Logistika u Alumini Stevo Savić rekao je da se već duže, prilikom donošenja investicionih planova, insistira da se odvoje potrebna sredstva kako bi se izvršila sanacija petog industrijskog kolosijeka, saopšteno je iz Službe ove kompanije za odnose sa javnošću.

- Ciljevi su jednostavni - povećanje operativne sposobnosti službe Logistika, dok, sa druge strane, ukazujemo menadžmentu na jedan negativan trend koji imamo, a to je smanjen obim prevoza roba i proizvoda željeznicom i povećanje otpreme drumskim transportom - naveo je Savić i naglasio da su naišli na razumijevanje rukovodstva kompanije.

On je napomenuo da su proteklih dana sopstvenim snagama, angažovanjem pojedinih fabričkih službi, izvršeni određeni radovi na pripremi za polaganje nove željezničke trase, dok je sa Željeznicama Republike Srpske potpisan ugovor o postavljanju pragova, šina i ostalim radnjama neophodnim da bi se ovaj projekat doveo do kraja.

- Sanacijom ovog kolosijeka značajno ćemo ubrzati tok prijema sirovina, odnosno otpreme gotovih proizvoda, ali i praznih vagona i stavljanje u funkciju narednih transporta - rekao je Savić.

Kompanija Alumina raspolaže sa značajnim resursima u željezničkoj infrastrukturi s obzirom na obim robe i proizvoda koje godišnje proizvedu.

U krugu fabrike nalazi se pet industrijskih kolosijeka i oko 6.150 metara željezničke trase.

U Logistici su istakli da će u narednom periodu biti nastavljena modernizacija željezničke infrastrukture kako bi što više robe i proizvoda bilo prevezeno željeznicom.

- Јedan od ciljeva koji je sektor logistike postavio za 2022. godinu jeste nastavak dalje modernizacije industrijskog kolosijeka u krugu Alumine, zatim povećanje količine prevoza robe željeznicom i nastavak daljih ulaganja u skretničku opremu - rekao je Savić.

On je naveo da ulaganja u željezničku infrastrukturu upravo imaju za cilj da se zaustavi negativan trend prevoza robe željeznicom, koji je prisutan posljednjih godina.

- Interes kompanije Alumina je da Željeznice Republike Srpske razvijaju svoje kapacitete jer projektujemo da bi obim naše saradnje u narednom periodu trebao da raste iz godine u godinu - ukazao je Savić.

On je podsjetio da je ne tako davno Alumina godišnje prevozila željezničkim transportom više od dva miliona tona razne robe.