latinica  ћирилица
02/12/2021 |  13:03 ⇒ 13:24 | Autor: RTRS

Premija za mljekare oko 30 miliona KM

Za premiju za mlijeko ove godine planirana je isplata oko 27 miliona KM, ali će zbog povećanog otkupa mlijeka ove godine mljekarima biti isplaćeno oko 30 miliona KM, samo po osnovu premije za mlijeko, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Foto: RTRS
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeFoto: RTRS

Ovo je značajno povećanje izdvajanja za proizvodnju mlijeka u Srpskoj, uz napomenu da preko 40 odsto agrarnog budžeta odlazi na premiju za mlijeko, te druge mjere koje u okviru agrarnog budžeta koriste mljekari, navodi se u saopštenju.

Upravo zbog povećane proizodnje mlijeka u Republici Srpskoj došlo je do potrebe da se koriguje i isplata septembarske premije za mlijeko, pa će ona biti isplaćena dvokratno.

To znači da će uz jučerašnjih već isplaćenih 20 pfeniga po litri mlijeka, u narednih nekoliko dana biti isplaćeno i dodatnih pet pfeniga na račune proizvođača, o čemu su tokom vikenda izvršene usmene konsultacije sa rukovodstvom Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Srpske, navodi se u saopštenju.

Isplata premije za mlijeko cijele godine je redovna i jedina je mjera od svih koja se isplaćuje na mjesečnom nivou, a tako će ostati i ubuduće i isplate će se odvijati u punom iznosu, navodi se u saopštenju.

Premija za mlijeko u 2022.godini i dalje će biti isplaćivana po 25 pfeniga po litri.