latinica  ћирилица
02/12/2021 |  13:24 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Kovačević: BiH može biti ili dejtonska ili bivša

BiH može biti ili dejtonska ili bivša, a koja će od ovih opcija na kraju biti realnost odgovornost će snositi predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda, smatra savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- BiH može biti ili državna zajednica dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, ili dvije ili tri države. Oni koji sebe nazivaju demokratskom većinom, ili u prevodu predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda, snosiće najveću odgovornost za to koja će od ovih opcija na kraju biti naša realnost. To jasno znači da mi prihvatamo da budemo u BiH, ali samo u dejtonskoj BiH - naveo je Kovačević mostarski portal Bild.

On ističe da je Republika Srpska pristala da potpiše Dejtonski sporazum i njegove anekse samo zato što joj je to omogućilo značajnu autonomiju.

- Zbog te autonomije smo žrtvovali našu želju da budemo nezavisni i pristali smo da budemo u sastavu BiH. Ali ponavljam, samo u sastavu takve, dejtonske BiH - istakao je Kovačević.

Kovačević ukazuje da je ključni razlog zašto se BiH 26 godina nalazi u stanju permanentne političke krize, upravo u tome što su predstavnici jednog dijela međunarodne zajednice stalno ispunjavali želje samo jednog od tri, a na štetu druga dva konstitutivna naroda u BiH.

- To je u potpunosti narušilo unutrašnji balans i uzdrmalo konsenzus za postojanje BiH. Јedino o čemu se danas može voditi dijalog, jeste kako da vratimo taj neophodni unutrašnji balans, pa samim tim i potrebni konsenzus za opstanak BiH. Republika Srpska i Srbi su voljni. Koliko vidim, postoji volja i kod Hrvata. Postavlja se pitanje da li je moguće da su samo Bošnjaci protiv opstanka BiH?! - pita Kovačević.