latinica  ћирилица
02/12/2021 |  15:18 ⇒ 15:20 | Autor: TANЈUG

Slovenija: Nove mjere za ulazak u zemlju, potrebna tri pi-si-ar testa

Zbog širenja novog omikron soja korona virusa, slovenačka vlada je odredila da od danas putnici koji u Sloveniju dolaze iz sedam zemalja Јužne Afrike obave tri pi-si-ar testa tokom obaveznog 10-dnevnog karantina, koji je već uveden u subotu.

Desetodnevni karantin ostaje obavezan za osobe koje dolaze u Sloveniju, a boravili su u Јužnoj Africi, Bocvani, Esvatiniju, Lesotu, Mozambiku, Namibiji ili Zimbabveu, ili za osobe koje su te zemlje posjetile 14 dana prije ulaska u Sloveniju, prenosi agencija STA.

Navodi se da je strancima bez prebivališta u Sloveniji, a koji dolaze iz područja sa varijantom omikron, nije dozvoljen ulazak u zemlju.

Vlada je danas uvela dodatno pravilo koje zahtijeva da putnici koji dolaze iz pomenutih zemalja, urade tri PCR testa nakon što im je naređeno da budu u karantinu.

Navodi se da osobe moraju da urade pi-si-ar test po ulasku u Sloveniju i da ga ponove petog i 10. dana dok su u karantinu kod kuće, ali da ne mogu ranije da prekinu obavezni karantin bez obzira na rezultat testa.

Devetnaest ljudi je već u desetodnevnom karantinu zbog dolazaka iz ugroženih područja.

Јedna osoba je po dolasku u zemlju dobila nalog za karantin na aerodromu, dok se njih 18 samo prijavilo, rečeno je slovenačkoj agenciji u policiji.

Preporuka Vlade je takođe da putnici iz zemalja koje nisu na listi, ali koje su takođe potvrdile slučajeve omikron soja virusa, urade brzi test po dolasku u Sloveniju.