latinica  ћирилица
02/12/2021 |  15:32 ⇒ 15:32 | Autor: argumenti.rs

Vasić: Ustavni sud BiH donosi odluke protiv Republike Srpske

Politički analitičar Rajko Vasić smatra da se "posao Ustavnog suda BiH prostro svuda tamo gdje, po Dejtonu i Ustavu, nema BiH" i da je njegov glavni zadatak "da glasa i donosi odluke protiv Republike Srpske".
Rajko Vasić - Foto: RTRS
Rajko VasićFoto: RTRS

Vasićev tekst, objavljen na portalu Argumenti, prenosimo u cijelosti:

Ustavni sud je prvo nastao u Austriji. Poslije se proširio po Evropi. Ko i Hitler.

Žali Bože što sam tokom studija, i poslije, toliko učio, čitao i proučavao tu instituciju države, jer se danas pokazuje da je to uludo bačeno vrijeme. A ja sam i bez toga mogao da budem gola budala u pogledu Ustavnog suda.

Danas Saraj-mediji javljaju veliku vijest - počelo je dvodnevno zasijedanje Ustavnog suda BiH. U kome ima jedan Albanac.

Ustavni sud primarno reaguje na ustavnost zakona i akata vlasti. To se u uređenim, ustavnim, državama, rijetko događa. Postoje mnogi instrumenti i instituti koji priječe i kontrolišu, da u parlament ne ide nešto što nije u skladu sa ustavom.

U federalnim državama može biti više posla za ustavni sud. Kasnije je ustavnom sudu dodato i razmatranje usklađenosti sa ljudskim pravima. Ljudska prava su najbolja tamo gdje krizni štab donese odluku o obaveznoj vakcinaciji, npr.

Ustavni sud BiH je invalidna institucija jer u sebi sadrži sudije strance.

Njegova glavna zadaća, ne ona dejtonska, već sarajevska, jeste da glasa i donosi odluke protiv Republike Srpske.

Tako bi na dvovnevnom zasijedanju Ustavnog suda BiH trebalo da se razmatra puštanje mudžahedinske brade u Oružanim snagama BiH, proglašavanje Dodika privremeno nesposobnim da obavlja funkciju srpskog člana Predsjedništva, davanje koncesije...

Posao Ustavnog suda BiH se prostro svuda tamo gdje, po Dejtonu i Ustavu, nema BiH.

A, po Dejtonu, bez obzira što je BiH složena, nesimetrična i komplikovana naseobina, posao Ustavnog suda BiH veoma je jednostavan. U dejtonskom Aneksu, Ustavu BiH, sve lijepo piše.

Puno je veća mogućnost da se nešto ustavno iskomplikuje u Federaciji, pa i Republici Srpskoj, nego na nivou Ustava BiH.

Mislim da je najbolje da OHR nametne zakon da je Ustavni sud BiH u stalnom zasijedanju.