latinica  ћирилица
02/12/2021 |  15:45 ⇒ 20:04 | Autor: SRNA

Bez pomaka u dogovoru HDZ i SDA (VIDEO)

Značajan pomak u pregovorima sa međunarodnim zvaničnicima o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH ni danas, četvrtog dana, nije ostvaren, potvrdili su lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović.
Bakir Izetbegović i Dragan Čović (foto: ba.n1info.com) -
Bakir Izetbegović i Dragan Čović (foto: ba.n1info.com)

Čović je konstatovao da je prva runda razgovora sa delegacijama EU i SAD završena i da se nada da će do sredine decembra postići konačno rješenje, ukoliko za to bude volje.

- Očekivao sam da ćemo danas dogovoriti ključne modele - Predsjedništvo i Dom naroda. Puno toga je bilo na stolu, ali realno treba kazati, ništa nismo usaglasili - rekao je Čović novinarima nakon sastanka u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Ponovio je da je stav HDZ BiH veoma jasan - da hrvatski narod treba birati svoje predstavnike, tamo gdje je to Ustav defnisao, a to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH.

- Mislim da je juče većina predstavnika i bošnjačkih stranaka to takođe navela - da nije dobro da neko drugi Hrvatima bira predstavnike. To je ohrabrujuće, ali kad to tako treba definisati, onda je puno upitnika - naveo je Čović.

On je dodao da su ponudili rješenja u vezi sa presudom Suda u Strazburu o omogućavanju svim građanima da budu birani, predložili da bude hrvatski član Predsjedništva BiH i onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda, a otvorili su vrata, kaže, da svi budu birani i da mogu biti kandidovani.

Govoreći o federalnom Domu naroda naveo je da nije bilo većih problema jer se nisu doticali etničkog naziva klubova, traže da oni budu legitimno izabrani, a predložili su da se po modelu nadpolovične većine istog kluba bira klub na nivou BiH gdje će minimalno biti četiri predstavnika Hrvata.

Izetbegović je rekao da "možda i ima rješenja ako se bude imalo dovoljno pameti da se napravi poneki mali korak", ali je ocijenio da je na početku napravljena strateška greška - uporno se pregovaralo sa HDZ i SDA, a nedovoljno sa opozicionim i drugim strankama.

On je takođe naveo da za sada ništa nije dogovoreno i da će se morati nastaviti u jednom proširenom formatu, odnosno uključiti sve parlamentarne stranke i njihovi predstavnici u dalje razgovore.

Moraju se, istakao je, značajnije uključiti i ostale stranke, jer ne može cijeli teret da bude samo na SDA i HDZ-u.

Izetbegović je dodao da svi nisu bili raspoloženi da se u ovom trenutku rješava pitanje FBiH i da se to danas počelo rješavati.