latinica  ћирилица
02/12/2021 |  16:29 ⇒ 21:48 | Autor: RTRS

Dodik razgovarao sa Putinom (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Dodik-Putin (foto:rsmoscowoffice.ru) -
Dodik-Putin (foto:rsmoscowoffice.ru)

- Sa predsjednikom Putinom razgovarao sam o aktuelnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, statusa Republike Srpske, ustavnih rješenja ali i kako se razvijaju zajednički ekonomski projekti sa Rusijom - izjavio je Dodik u intervjuu za RTRS.

Foto: RTRS

Dodik ističe da je zadovoljan razgovorom sa Putinom, da su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.

Naveo je da je sa Putinom dogovorio istu cijenu gasa i da je ruski predsjednik podržava izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku o čemu će sutra razgovarati sa predstavnicima Gasproma.

Foto: RTRS

Dodik je informisao Putina o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Dejtonom, i to Srpska ne može sebi da dozvoli.

- Imamo jednu iskrenu opredijeljenost predsjednika Putina da razumije veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije. Јa nisam bio ovdje da nekoga kritikujem ili bacam teret na nekog drugog, to nije moj stil. Јa sam samo govorio o tome kako BiH može da funkcioniše, da je za nju najbolje da se vrati Dejtonskom sporazumu. Čini mi se da ovdje za to postoji razumjevanje - rekao je Dodik za ATV poslije sastanka sa Putinom u Moskvi.

On je istakao da Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Dodik smatra da je neprihvatljivo da se mijenjaju elementi konstitutivnosti naroda u BiH i za to postoji podrška Rusije, za razliku od liberalnih koncepcija sa zapada, koji, kako kaže, ganjaju priču o "apstraktnom građaninu".

On je dodao da su Putinu prenijeli stav Srpske da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može da ima podršku i legitimitet u BiH sa čim se Putin saglasio.

- Razgovarali smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti saradnji, pogotovo o političkim pitanjima. Putin je iznio svoj stav vezano za Dejtonski sporazum. Rusija ima niz primjedbi o nepoštivanju Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN. To je za nas važno imajući u vidu razne spekulacije - rekao je Dodik .

Dodik kaže da je u Moskvi kao predstavnik jedne male zajednice koja se zove Republika Srpska i da jedna velika Rusija ima pažnju za naše probleme.

On je na sastanku predstavio probleme onako kako ih vidi Republika Srpska.

- Priča koju slušamo o malignim ruskim uticajima apsolutno se gubi i prikazuje se potpuno besmislena kada razgovarate sa čovjekom koji vodi ovu veliku zemlju i koji želi svima dobro. Prenosim da Putin primarno želi mir, da se poštuje međunarodno pravo i Dejtonski sporazum - naglasio je Dodik.

Dva lidera su razgovarala i o ekonomsko-finansijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u Srpskoj, te je istakao da su danas "odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane". 

Izvor: RTRS/ATV