latinica  ћирилица
02/12/2021 |  17:24 | Autor: SRNA

Prijedlog za pritvor i mjere zabrane za uhapšene u aferi "Zenicatrans"

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona predložiće danas određivanje pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i još pet uhapšenih u aferi "Zenicatrans", a za četiri lica biće zatražene mjere zabrane.
Fuad Kasumović (Foto: Facebook) -
Fuad Kasumović (Foto: Facebook)

Pritvor će, osim za Kasumovića, biti zatražen za lica čiji su inicijali D.V, B.K.A, H.B, M.A. i O.Z, a mjere zabrane za K.A, O.M, M.E. i K.A.

Oni se sumnjiče za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja i oštećenje povjerilaca, saopšteno je iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Njima se na teret stavlja da su od početka 2017. do 21. decembra 2020. godine preduzimali nezakonite radnje s ciljem umanjenja imovine komunalnog preduzeća Zenicatrans-prevoz putnika u vrijednosti autobuske stanice, njenog prenosa po osnovu nepostojećeg duga firme prema gradu Zenica u vlasništvo grada.

Cilj je bio da se prouzrokuje stečaj nad Zenicatransom, kao i da se oštete povjerioci i onemogući Poreska uprava Federacije FBiH da naplati dospjela potraživanja prema poreskom obvezniku.

Razlozi za određivanje mjere pritvora su postojanje opravdanog straha da će osumnjičeni boravkom na slobodi uticati na svjedoke i druge saizvršitelje, da će ponoviti krivično djelo, dok za Kasumovića i lice čiji su inicijali B.K.A. postoji opasnost od bjekstva.

Za Kasumovića će prijedlog biti podnesen i zbog vanrednih okolnosti, s obzirom da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili više.

Razlozi za podnošenje prijedloga za određivanje mjera zabrane su postojanje opravdanog straha da bi osumnjičeni mogli napustiti BiH i izbjeći krivično gonjenje, ali i da bi se mogli međusobno sastajati, kao i sa svjedocima, navodi se u saopštenju.

O prijedlogu za pritvor odlučivaće sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici.