latinica  ћирилица
02/12/2021 |  21:13 ⇒ 22:39 | Autor: SRNA

Gran pri Prvog kadra filmu "Just A Guy"; Nagrada i za "Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ"

Gran pri "Stećak kneza Pavla Radenovića" za najbolji film na 15. Međunarodnom filmskom festivalu Prvi kadar osvojio je dokumentarni film "Just A Guy", japanskog reditelja Šoko Hare, koja živi i radi u Njemačkoj.
Prvi kadar - Foto: SRNA
Prvi kadarFoto: SRNA

Stručni žiri Festivala donio je jednoglasno ovu odluku, uz obrazloženje da se tu radi o "filmskoj epistoli o ljubavi, privlačnosti i složenosti međuljudskih odnosa, datoj u hibridnoj formi, koja povezuje estetiku animiranog i dokumentarnog filma".

Dodjelom nagrada i projekcijom filmova "Bleja", "DŽemo" i "DŽast a gaj" večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo svečano zatvoren 15. Prvi kadar.

Nagrada "Kapija Zvornika" za najbolju režiju dodijeljena je autoru iz Crne Gore Vladi Peroviću za režiju dokumentarnog filma "Mir naše Gospe".

Žiri je ocijenio da je inovativnim izražajnim sredstvima na planu hibridne dokumentarno-eksperimentalne filmske forme, reditelj na uvjerljiv i originalan način predstavio antropološki esej o egzistenciji dva naizgled nespojiva svijeta na jednom mjestu, mirnom kutku Boke Kotorske, od kojih je jedan brz, histeričan i prolazan, a drugi je tu da zauvijek ostane.

Nagradu "Pečat kneza Pavla Radenovića" za najbolji kratki igrani film u selekciji "Kratke priče" osvojio je film "Duga" crnogorskog autora Aleksandra Vujovića.

- Priča je zasnovana na autobiografskoj prozi Gaetana Grila, poznatog italijanskog likovnog umjetnika - objasnio je žiri u sastavu Dragan Elčić, Igor Toholj i Dejan Dabić.

"Pečat kneza Pavla Radenovića" za najbolji dokumentarni film u selekciji "U fokusu" pripao je filmu "Zapleši sa Rozom", reditelja Roberta Munjoza Rupereza iz Španije, koji je filmski portret 84-ogodišnje junakinje Roze, uradio na impresivan dokumentaristički način.

Roza je u životu bila suočena sa mnogim iskušenjima i teškim odlukama, uključujući i onu koja se odnosi na kćerku koja ima Daunov sindrom.

Nagrada "Pečat kneza Pavla Radenovića" za najbolji dokumentarni film u selekciji "Eks Јu u fokusu" dodijeljena je filmu "Plava granica", reditelja Ivana Milosavljevića iz Srbije.

Istoimena nagrada za najbolji dokumentarni film u selekciji "TV u fokusu" pripao je filmu "Sreten, zaboravljeni vajar", reditelja Danijela Pavlovića iz Republike Srpske.

Nagrada "Filmska klapa" za najbolji studentski film u selekciji "Novi pogledi" ravnopravno je dodijeljena filmovima "Bleja" Ivana Murgića iz Srbije i "Blizanci satkani od sna" Seada Šabojića i Lee Vahruševa, takođe iz Srbije, dok je "Filmska klapa" za najbolji studentski kratki igrani film u selekciji "Ključ za film" ravnopravno pripala filmovima "Organizmi" Nikole Polića i "Sami zajedno" Aglaje Filipović", oboje iz Srbije.

Specijalne nagrade "25-ti frejm", žiri je dodijelio dokumentarnim filmovima "General Svetomir Đukić" reditelja Ognjena Rakčevića i Milana Todorovića iz Srbije, "DŽemo" reditelja Lejle Kajić i Davorina Sekulića iz BiH, "Neki novi Brodvej" reditelja Denisa Bojića iz Republike Srpske, kao i TV dokumentarcu "Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ" Gvozdena Šarca iz Republike Srpske.

Dobitnici specijalnih nagrada su i kratki igrani filmovi "Tabu" reditelja Olge Kosanović iz Austrije, "Paška" reditelja Oltjon Lipea iz Grčke i "Otava" reditelja Lane Bregar iz Slovenije.

Nekoliko nagrađenih autora putem video-linka obratili su se prisutnima u sali Kulturnog centra i zahvalili na nagradama.

Prethodno danas su prikazani filmovi iz takmičarskog dijela programa, u 12.00 časova promovisana su filmska izdanja Niškog kulturnog centra, a promociju je vodio urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić, nakon čega je uslijedio program Kids fest, te projekcija filmova pod zajedničkim nazivom "Retrospektiva jednog dokumentariste" autora Igora Toholja.

Јubilarni, 15. Međunarodni filmski festival Prvi kadar, na kome se za Gran pri nagradu "Stećak kneza Pavla Radenovića" takmičilo 40 najboljih ostvarenja iz cijelog svijeta, održan je od 29. novembra do danas u Zvorniku i Istočnom Sarajevu.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu tradicionalnu kulturnu manifestaciju sufinansiraju Grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Medijski sponzori su tradicionalni prijatelji Prvog kadra Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.