latinica  ћирилица
03/12/2021 |  07:14 ⇒ 07:44 | Autor: TANЈUG

Merkelovu ispratila vojska uz veliku ceremoniju pod bakljama (FOTO/VIDEO)

Njemačka vojska se tradicionanim mimohodom sinoć oprostila od kancelarke Angele Merkel koja za nedjelju dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u političku istoriju.

Svečanost, čiji korijeni sežu u 16. vijek, najveća je počast koju njemačke oružane snage mogu odati nekom civilu.

Merkelova je zahvalila saradnicima i porodici, a svom nasljedniku Olafu Šolcu poželjela sreću, prenose agencije.

- Šesnaest godina na mjestu kancelarke su bile ispunjene brojnim događajima, a često i izazovima. Te su godine za mene bile izazov i u političkom i u ljudskom smislu. Ali to je bilo vrijeme koje me ispunilo - rekla je Merkelova u kratkom govoru.

Kao najveće izazove navela je finansijsku krizu 2008. i izbjegličku 2015. godine.

- Tada sam shvatila koliko su važne međunarodne institucije i multilateralni instrumenti. Јer krize ne poznaju granice - rekla je Merkelova.

Njemačka vojska ili Bundesver se posebnom svečanošću koja uključuje mimohod, muziku i baklje oprostila od kancelarke.

Tradicija nalaže da osoba u čiju čast se održava izabere tri pjesme koje izvodi vojni orkestar.

Merkelova se odlučila za crkvenu kompoziciju "Grosser Gott, wir loben dich", evergrin poznate njemačke poslijeratne pjevačice Hildegard Knef i pjesmu istočnonjemačke pank-ikone Nine Hagen "Du hast den Farbfilm vergeschen" ("Zaboravio si film u boji").

Ta je pjesma bila veliki hit 1974. godine kada je Merkelova studirala fiziku u Lajpcigu, u tadašnjoj Istocnoj Njemačkoj.

Merkelova bi službeno svom nasljedniku Šolcu trebalo da preda vlast sljedijeće sedmice kada se novi saziv Bundestaga sastaje kako bi izabrao novog kancelara.