latinica  ћирилица
03/12/2021 |  09:11 ⇒ 09:15 | Autor: SRNA

Potrebno jačanje saradnje za bolje upravljanje migracijama

Zvaničnici ministarstava unutrašnjih poslova EU i zemalja zapadnog Balkana saglasili su se u vezi sa potrebom da se poboljšaju razmjena informacija, saradnja na polju borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma i upravljanje migracijama, izjavio je slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

On je rekao da je tokom jučerašnje diskusije na Forumu ministara EU i zapadnog Balkana konstatovano da je saradnja između zemalja regiona i evropskih agencija, kao što su Fronteks, Evropol i Evropska kancelarija za podršku azilu, "dvosmjerna ulica", prenio je danas Euraktiv.

Hojs je naglasio da se "ne radi samo o tome da agencije ponude pomoć, već da zemlje iskoriste alate kojima raspolažu i podrže agencije dijeljenjem informacija".

Međutim, Hojs je napomenuo da je potrebno odgovarajuće finansiranje, te da veliki ili barem određeni dio od 30 milijardi evra, koje EU planira da uloži u region u sljedećih nekoliko godina, bude izdvojen za unutrašnje poslove.

- S obzirom na tako ogromnu svotu novca, zaista bi bila šteta da ne možemo pronaći finansijska sredstva da finansiramo polje koje pokrivamo - naveo je Hojs.

Evropski komesar za spoljne poslove Ilva Јohanson, koja se zajedno sa Hojsom obratila novinarima, takođe je istakla važnost saradnje u upravljanju migracijama i borbi protiv organizovanog kriminala.

Ona je naglasila i važnost saradnje u svjetlu zabrinjavajućih dešavanja u Avganistanu, hibridne prijetnje granicama EU iz Bjelorusije i humanitarne krize u vezi sa migracimama u Lamanšu.

- Nijednom od pomenutih situacija ne može upravljati jedna država, ali ne može ni EU sama. Moramo da radimo zajedno, duž ruta i sa zemljama porijekla i tranzita /migranata/ - rekla je Јohansonova.

Prema njenim riječima, primijetna je i potreba razmjene informacija i saradnja policije između EU i partnera na zapadnom Balkanu.

- Evropska komisija je, naravno, spremna da uz finansijska sredstva i espertizu još bliže sarađuje, jer samo zajedno možemo upravljati ovim izazovima. Zemlje zapadnog Balkana pripadaju Evropi, ali imaju i budućnost u EU. Zato je važno da ulažemo u blisku saradnju - istakla je Јohansonova.

Strani novinari su postavili pitanja u vezi sa optužbama protiv slovenačke policije zbog nasilnog vraćanja migranata, a Hojs je bio iznenađen takvim pitanjima, rekavši da nije čuo za takve optužbe.

- Slovenačka policija radi sve po propisima, bez nasilnog vraćanja. Očigledno, bilateralno vraćanje u Hrvatsku onih koji ne predaju zahtjev za azil je potpuno u skladu sa zakonom. Stoga, najoštrije odbijam bilo kakve insinuacije o nasilnom vraćanju na slovenačko-hrvatskoj granici - naglasio je Hojs.

Јohansonova je izrazila zabrinutost zbog vraćanja migranata na granici Hrvatske i BiH, ali je rekla da je dobro sarađivala sa hrvatskom Vladom kako bi se vlasti u Zagrebu suočile sa problemom.

Ona je napomenula da očigledno funkcioniše nezavisni mehanizam praćenja granica, čije je sprovođenje u toku.

Osim Јohansonove i Hojsa, sastanku su prosustvovali relevantni ministri ili državni sekretari zemalja zapadnog Balkana, kao i Francuske i Češke, država koje čine trio koji će u narednom periodu predsjedavati EU.

U razgovorima su učestvovali i predstavnici relevantnih agencija Evropske unije.

Ministri pravde će se danas sastati na Brdu kod Kranja.

Forum pravosuđa i unutrašnjih poslova na nivou ministara EU i zapadnog Balkana održava se jednom godišnje sa ciljem jačanja regionalne saradnje, susjedskih odnosa i podrške napredovanju zemalja regiona ka pridruživanju Uniji.

Forum je počeo u srijedu, 1. decembra, i završava se danas.