latinica  ћирилица
03/12/2021 |  11:29 | Autor: sputniknews.com

SZO se ponovo oglasila o omikronu

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije u zapadnom Pacifiku tvrde da se zatvaranjem granica, kao mjerom koju su usvojile neke države, može kupiti vrijeme za hvatanje u koštac sa omikron sojem korona virusa, ali da mjere koje se primjenjuju i iskustvo stečeno u radu sa delta sojem treba da ostanu osnova za borbu protiv pandemije.
Svjetska zdravstvena organizacija (foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Svjetska zdravstvena organizacija (foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

- Dok se nekoliko zemalja u regionu suočava sa porastom broja infekcija, slučajevi kovida-19 i smrtni slučajevi u mnogim drugim zemljama su se smanjili - izjavio je regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik doktor Takeši Kasai novinarima na virtuelnoj konferenciji emitovanoj iz Manile, a prenosi agencija AP.

Prema njegovim riječima, granična kontrola može odložiti ulazak virusa i kupiti vrijeme, ali se svaka zemlja i svaka zajednica mora pripremiti za novi porast slučajeva.
 
- Pozitivna vijest u svemu ovome je da nijedna od informacija koje trenutno imamo o omikronu ne sugeriše da moramo da promijenimo smjerove našeg odgovora - poručio je Kasai.
 
Omikron je, kako dodaje, označen kao varijanta koja izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija i zato što ranije informacije sugerišu da bi mogao biti prenosiviji od drugih varijanti virusa.