latinica  ћирилица
03/12/2021 |  12:32 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

Cvijanović nakon sastanka sa Gonzalesom: Srpska posvećena evropskom putu (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u svom kabinetu sa državnim sekretarom Kraljevine Španije za Evropsku uniju Huanom Gonzales – Barba Perom o aktuelnim političkim izazovima u Republici Srpskoj i BiH, te implikacijama na proces evropskih integracija, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Srpske.
Sastanak u Palati (Foto: Kabinet predsjednice Srpske) -
Sastanak u Palati (Foto: Kabinet predsjednice Srpske)

Tokom sastanka je konstatovana potreba unapređenja nivoa političkog dijaloga u BiH i harmonizovanog djelovanja nadležnih institucija, kako u pogledu evropskih integracija, tako i u kontekstu sprovođenja važnih reformi u domenu vladavine prava i poboljšanja socio – ekonomske situacije u oba entiteta.

Sastanak u Palati (Foto: Kabinet predsjednice Srpske)

U razgovoru sa državnim sekretarom Španije za Evropsku uniju, Cvijanović je istakla da je Republika Srpska posvećena evropskom putu, u skladu sa pravilima usaglašenog mehanizma koordinacije evropskih integracija u BiH, koji podrazumijeva puno poštovanje ustavnog poretka i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH, navodi se u saopštenju.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Na sastanku je bilo riječi o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za BiH, potrebi zauzimanja realnog i pragmatičnog pristupa u pogledu njihovog ispunjavanja, te neophodnosti izbalansiranog pristupa zvaničnog Brisela prema interesima sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Ovom prilikom, Cvijanović je izrazila punu opredijeljenost institucija Srpske ka dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti, naglasivši da od dosljednog poštovanja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH zavise brojni reformski procesi, kao i puna funkcionalnost zajedničkih institucija u BiH.