latinica  ћирилица
03/12/2021 |  12:47 ⇒ 19:25 | Autor: ATV

Dodik: Nema prepreka za izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke

Cijena gasa ostaje ista za Srpsku, a ne postoji nijedno pitanje koje može da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH nakon sastanka sa generalnim direktorom Gasproma.
Dodik sa predstavnicima kompanije Gasprom (Foto:ATV) -
Dodik sa predstavnicima kompanije Gasprom (Foto:ATV)

- Ono što je veoma važno, jučerašnji moj razgovor sa predsjednikom Putinom je ovdje potvrđen. Mi ćemo imati istu cijenu gasa u periodu kako je to dobila i Srbija, do 31. maja. Nakon toga ćemo razgovarati. Naši potrošači mogu računati na istu cijenu, bez obzira što je ona mnogo veća na svjetskom tržištu - rekao je Dodik.

Istakao je da je sastanak sa Milerom prošao odlično.

- Nastavak je ovo naših dobrih razgovora od ranije. Mi smo dok je još bio na dnevnom redu "Јužni tok" razgovarali o interkonekciji sa Srpskom, jednim autonomnim sistemom snabijevanja Republike Srpske gasom, kako bi razvili tržište i kako bi dobili što veću energetsku sigurnost, efikasnost i bezbjednost kao što to rade svi u svijetu - rekao je Dodik.

Naglasio je da je Miler potvrdio svoja opredijeljenja i tome će se zajedno raditi na projektima izgradnje gasovoda i izgradnje gasnih elektrana.

- Bio je odličan i visoko prijateljski poslovni sastanak u kojem se Srpska opaža kao važna i kao prostor u kojem imaju interesa ovako veliki giganti kao što je Gasprom da bude prisutan, da širi svoju mrežu ponude i kapacitete. Veoma sam zadovoljan sastankom i sav napor puta se isplatio jer imamo dobru podršku ovdje i osjećanje da ćemo zaista brzo raditi na realizaciju ovog projekta - dodao je Dodik.

Kaže kaže da nema pitanja koje bi moglo da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke.

- Ono što mi treba da uradimo jeste da napravimo operativni plan i krećemo ka tome. Razgovaralo se o svim elementima i dati su odgovori na sva pitanja, te nema tog pitanja koji bi mogao da zaustavi ovaj projekat i to je dovoljno za danas. Radićemo da prepoznamo obaveze i da nema zastoja sa naše strane. Skupiću sve nadležne da sagledamo svu situaciju, dati hitne rokove što se tiče planske dokumentacije i informisati naše partnere - istakao je Dodik.

Podsjećamo, Dodik se u Moskvi sastao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom kojeg je upoznao o političkoj situaciji u BiH i iznio mu stavove Srpske.