latinica  ћирилица
03/12/2021 |  13:27 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Ugovori o sufinansiranju 10 specijalizacija i dvije supspecijalizacije

Usavršavanje kadra jedan je od prioriteta Bolnice Srbija koja je zajedno sa Gradom Istočno Sarajevo i njegovim opštinama obezbijedila sufinasiranje 10 specijalizacija i dvije subspecijalizacije doktora čime će se značajno unaprijediti zdravstveni sektor i poboljšati nivo usluga pacijentima.
Potpisani ugovori o samofinasiranju - Foto: SRNA
Potpisani ugovori o samofinasiranjuFoto: SRNA

Nakon četiri godine rada kao ljekar internista u Bolnici Srbija Ivana Lalović ide na subspecijalizaciju iz kardiologije.

- Izražavamo zadovoljstvo što je i uprava naše bolnice nastavila ovaj trend, a i što su nam opštine i grad Istočno Sarajevo pružile pomoć u daljoj edukaciji našeg kadra. Edukacija jednog ljekara je dugotrajan proces, iziskuje puno vremena, truda i naravno finansijskih sredstava - dodala je Lalovićeva.

Zahvalnost na sufinansiranju specijalizacije iz otorinolaringologije izražava i Danijela Trišić.

- Nama, kao mladim ljekarima to dosta znači, jer je specijalizacija želja svih nas i jedan mnogo skup i dugotrajan proces u kojem oni nama značajno olakšavaju - smatra Trišićeva.

Sa trenutnih 26 specijalizanata i pet subspecijalizanata Bolnica Srbija nakon Univerzitetsko kliničkog centra ustanova je sa najviše raspisanih specijalizacija u protekle dvije godine.

Direktor ove bolnice Nebojša Šešlija izrazio je zadovoljstvo što se sve veći broj lokalnih zajednica uključuje u dalju edukaciju ljekara Bolnice Srbija", jer bez njihove pomoći ova zdravstvena ustanova ne bi mogla iznijeti finansijski teret.

U ovoj godini Grad je za ove namjene izdvojio 20 hiljada maraka. U sljedećoj se najavljuje i više.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo što je nastavljen proces usavršavanja ljekara Bolnice "Srbija", jer bez medicinskog i nemedicinskog osoblja i njihove edukacije ne može da funkcioniše sekundarni i tercijarni sektor u gradu i regiji

Uskoro bi trebalo da bude usvojena studija o finansijskom funkcionisanju Bolnice “Srbija“, najavio je Ćosić i dodao da će sljedeće godine biti zavšen bolnički park velikana zdravstva, da su u toku pregovori o rekonstrukciji jednog objekta za dom za stara lica, a pokušaće se riješiti i pitanje parkinga.