latinica  ћирилица
03/12/2021 |  15:08 ⇒ 15:28 | Autor: RTRS

Ustavni sud u januaru o sporu u vezi koncesija za hidroelektrane na Drini

Ustavni sud BiH odgodio je do januara naredne godine odlučivanje o privremenoj mjeri koja se odnosi na zahtjev za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske nastalog u vezi sa dodjelom koncesija.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Radi se o zahtjevu 24 poslanika Predstavničkog doma koji osporavaju izgradnju hidroelektrana "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini.

Srpska i Srbija dogovorile su izgradnju hidroelektrana u gornjem toku Drine, a poslanici Predstavničkog doma traže da se dogovor suspenduje i da BiH bude ključni akter u pregovorima o tom projektu.

Kada je riječ o nošenju brade u Oružanim snagama BiH, Ustavni sud BiH precizirao je da je konačnu i obavezujuću odluku donio dok nije bilo podnesenog zahtjeva koji se odnosi na ocjenu ustavnosti za nošenje hidžaba.

Objašenjenje iz suda je uslijedilo zbog, kako su naveli, veoma nejasnih i nepreciznih istupa i izjava u medijima povodom jučerašnje odluke po apelaciji lidera SDA Bakira Izetbegovića.

- Ustavni sud je u toj odluci odlučivao samo i isključivo o nošenju brade od strane vojnika u Oružanim snagama BiH - istaknuto je u saopštenju i dodaje se da je takva odluka uslijedila jer je to bio jedini zahtjev podnosioca zahtjeva.